fallback

Първа и втора доза от кои ваксини създават най-много антитела срещу Ковид-19?

Най-честата странична реакция при комбинация на две ваксини е треската

12.08.2021 | 12:36 Автор: Елеонора Танева

Смесването на ваксини, които използват различен дизайн може да активира имунната система по различен начин. Нарича се хетерологично първично усилване. Сред изследваните комбинации са клиничното изпитване на Оксфордския университет Com-Cov.

Pfizer + Pfizer дават най-високо ниво на антитела.

Доза от AstraZeneca последвана от Pfizer има най-високото ниво на Т-клетки, които стимулират производството на антитела, които помагат за унищожаването на заразените с вируса клетки.

Малко проучване в Германия установи, че смесване на тези две ваксини може също да предизвика неутрализиране на антителата на нива почти 4 пъти колкото двете дози на Pfizer, според данни на medRxiv, цитирани от bloombergtv.bg.

Това, което все още не е установено, е коя комбинация създава най-дългата и най-силната защита срещу вариантите.

Все още липсват големи клинични проучвания.

Има известни доказателства, че комбинирането на ваксини може да причини по-лоши странични ефекти.

Според предварителните данни от проучването на Оксфорд Com-Cov, 30-40% от получилите смесени дози са съобщили за треска след втората доза в сравнение с 10-20% от тези, които са имали две дози от една и съща ваксина.

Въпреки това, изследователите казаха, че треската не продължавала дълго и нямат други притеснения относно безопасността.

В страните, където ваксините са недостатъчни, знанието че хората могат да ги комбинират безопасно може да помогне за преодоляване на недостига и да позволи на повече хора да бъдат напълно ваксинирани.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback