Правителството на Лукашенко не даде съгласие за назначаване на посланика на САЩ

Говорителят на беларуското външно министерство заклейми американските санкции като "откровено враждебни"

12.08.2021 | 13:02 Редактор: Юлия Христова
Правителството на Лукашенко не даде съгласие за назначаване на посланика на САЩ

В отговор на неотдавнашните американски санкции срещу Беларус правителството на авторитарния беларуски лидер Александър Лукашенко оттегли съгласието си за назначаване на Джули Фишър за посланик на САЩ в Минск и поиска Вашингтон да съкрати броя на служителите на посолството си, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

В понеделник, точно една година след произвеждането в Беларус на президентски избори, отхвърлени от опозицията като фалшифицирани, САЩ наложиха нови санкции на Минск. Лукашенко реагира на избухналото протестното движение срещу преизбирането му с репресии. Повече от 35 000 души бяха арестувани, хиляди бяха бити от полицията.

Новите американски наказателни мерки са насочени срещу голям беларуски производител на калий, който осигурява сериозни приходи на страната, срещу Беларуския олимпийски комитет и 15 частни компании, свързани с властите.

Говорителят на беларуското външно министерство Анатолий Глаз вчера заклейми американските санкции като "откровено враждебни" и обяви решението на Минск да оттегли съгласието си да приеме назначението на Фишър.

Говорителят заяви, че до 1 септември САЩ трябва да намалят дипломатите си Беларус до петима души. "Имайки предвид действията на САЩ за прекратяване на сътрудничеството във всички области и за икономическо задушаване на страната ни, не виждаме смисъл в присъствието на толкова голям брой дипломати в американската мисия", каза Глаз.

През декември Минск се съгласи да приеме Фишър като посланик на САЩ, първия от 2008 г., но така и не й даде входна виза. Фишър остана в очакване на визата в съседна Литва, където поддържа връзка с лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска, пише БТА.

Критикувайки нарушаването на правата на човека, САЩ наложиха първите си санкции срещу Беларус през 2006 г., включително срещу самия президент Лукашенко. Като ответна мярка Минск изгони тогава американски дипломати. По времето на президента Доналд Тръмп двете страни бяха напът да нормализират връзките си.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК