Код червено: ООН посочи, че промяната на климата се дължи на човешката дейност

Необходимо е драстично да се намалят отделяните вредни емисии

10.08.2021 | 19:35 Редактор: Жаклина Иванова

Код червено за човечеството. С тези заключения излезе доклад на учени от ООН. Според документа промяната на климата се дължи на човешката дейност. В него се посочва, че е необходимо драстично да се намалят отделяните вредни емисии газове.

Доклад на ООН показва, че ако човечеството рязко не промени начина си на живот, климатични аномалии, на които сме свидетели през последните години, ще продължават да зачестяват.

"Този "Код червено" не е случаен. Не е случаен, защото показва вече десетки години, че се говори за климатични промени, и за това, че трябва да се направи нещо, но то всъщност не се прави", каза докторът по климатология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Симеон Матев.

Човешката намеса е посочена като един от главните фактори, които допринасят за забързаното влошаване на климатичните условия. Повишаването на температурата на земята с 1,5 градуса води до повишаване на нивото на световния океан.

"Тази година видяхме до какво могат да доведат климатичните промени. Горещините стават все по-сериозни, има наводнения, суша, нивото на океаните се вдига, и колкото повече горива използваме, и колкото повече вредни емисии отделяме в атмосферата, толкова по-лошо ще става", коментира  главният съветник към Грийнпийс Каиса Косонен.

"Валежите, които наблюдаваме, стават все по-неравномерно разпределени. Зачестяват много интензивните превалявания", обясни още Матев.

Според учените обаче, все още има време преди да се случи необратимото.

"Въпреки че новините са лоши и ситуацията, в която се намираме не е добра, решенията на проблемите никога не са били толкова близо до нас. Просто трябва да се забързаме и да им се доверим", добави Каиса Косонен.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК