ООН: Затоплянето на Земята е все по-очевидно, мерките не са достатъчни

Температурата може да се повиши с 1,5 градуса още през 2030 г.

09.08.2021 | 15:43 Редактор: Жаклина Иванова

Последствията от затоплянето на Земята стават все по-очевидни, а мерките за защита на климата не са достатъчни - констатират експертите на ООН. Температурата може да се повиши с 1,5 градуса още през 2030 година.

Фактите са тревожни

"Много вероятно е покрай по-нататъшното затопляне на климата епизодите с поройни валежи да станат по-интензивни и по-чести", пише в новия доклад на Междуправителствения комитет по изменението на климата към ООН.

На базата на новите научни познания покачването на морското равнище, топенето на ледовете, екстремните горещини, засушаванията и пороите могат да бъдат прогнозирани с много по-голяма точност.

Доказано е и, че морското равнище ще продължи да се повишава, а ледовете ще продължават да се топят. "Много вероятно" означава с 90 % или 100% сигурност.

Вината е на човешкото влияние

Дори да се окаже възможно постигането на климатичен неутралитет до 2050 година (т.е. пълно неутрализиране на парниковите газове), до края на века морското равнище ще е със 62 см по-високо, отколкото през 1995-2014 - в резултат от топенето на ледовете. Същевременно в доклада (какъвто не е имало от 2013 година насам) се посочва, че ако парниковите емисии не бъдат спешно намалени, целта за ограничаване на затоплянето на Земята до под два градуса в сравнение с времената преди индустриализацията, няма да бъде постигната.

"Много от измененията в климата произтичат пряко от човешкото влияние", казва Вероника Ейринг от университета в Бремен, която е сред съавторите на доклада.

"Няма съмнение, че именно човешкото влияние води до затопляне на атмосферата, океаните и земята", пише в доклада, според който заради хората климатът се е затоплил толкова, колкото не се е случвало от поне 2000 години.

През 2019 година концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата е била по-висока, отколкото когато и да било през последните поне два милиона години, пише DW.

Правителствата трябва да вземат мерки

Експертите от Междуправителствения комитет по изменението на климата към ООН са разработили и два драматични сценария за развитие, които дори да не са вероятни, не бива да бъдат изключвани. Единият е за увеличаване на морското равнище с два метра до края на века - в зависимост от скоростта, с която се топят ледовете. Другият прогнозира колапс на атлантическите ротационни течения  (включително Гълфстрийм), които пренасят студени и топли води из океана и влияят на важните за милиарди хора мусони в Африка и Азия. Сривът на тази система от течения би дал отражения и в Европа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК