Откриха билка, която може да се прилага за лечение на пациенти с Ковид-19

Черния кимион може да помага за предотвратяване на "цитокинова буря"

04.08.2021 | 16:38 Редактор: Елеонора Танева
Откриха билка, която може да се прилага за лечение на пациенти с Ковид-19

Вещество, което се съдържа в черния кимион, може да се използва за лечението на Ковид-19. Това показва изследване на австралийски учени, публикувано от научното списание Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology.

Тимохинонът, който е активната съставка на  Nigella sativa, има положителен ефект върху имунната система, предотвратява възпалителните процеси в белия дроб.

"Тимохинонът може да попречи на появата на така наречената "цитокинова буря" - опасен възпалителен процес, по време на който се атакуват не само патогени, но и здрави клетки, което може да доведе до смърт на пациента. Ето защо тимохинонът може да се използва в лекарства за лечение на коронавирусната инфекция", уточни проф. Каниз Фатима Шад, цитирана от ТАСС. 

Веществото, извлечено от черния кимион, може да се използва за лечение на астма, екзема, артрит и евентуално множествена склероза, както и за унищожаване на бактерии като Staphylococcus aureus.

До този момент черният кимион трудно се прилагаше в разработването на лекарства, заради трудната му абсорбация. Сега, благодарение на нанотехнологиите, тази бариера може да бъде преодоляна и растението може да се използва като ефективно лекарство, казват учените. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК