САЩ купуват експериментално антивирусно лекарство срещу Ковид-19

Това споразумение е част от цялостния държавен подход на администрацията на Байдън

09.06.2021 | 21:52 Редактор: Жаклина Иванова
САЩ купуват експериментално антивирусно лекарство срещу Ковид-19

САЩ сключиха споразумение с компанията "Merck“ за закупуване на експериментално антивирусно лекарство срещу Ковид-19, съобщи АФП.

Сделката за 1,2 милиарда долара е за 1,7 курса на лечение с лекарство, наречено молнупиравир, което в момента се тества в глобално клинично изпитване фаза 3 на 1850 души, като резултатите се очакват до есента.

"Това споразумение е част от цялостния държавен подход на администрацията на Байдън за разработване на нови лечения за Ковид-19 и за отговор на здравните нужди на обществеността", заяви Министерството на здравеопазването и социалните услуги.

САЩ ще завършат сделката само ако молнупиравир получи разрешение за спешна употреба или пълно одобрение от Администрацията по храните и лекарствата.

Роб Дейвис, президент на "Merck“, добави, че компанията "има удоволствието да си сътрудничи с правителството на САЩ по това ново споразумение, което ще осигури на американците достъп до молнупиравир".

Компанията се надява да има повече от 10 милиона курса на петдневно лечение до края на 2021 година.

Молнупиравир (Molnupiravir), който "Merck“ разработва в партньорство с "Ridgeback Biotherapeutics“, е едно от няколкото изследвани орални антивирусни средства, които се тестват срещу Ковид-19. Експертите казват, че те са необходими, тъй като не всеки реагира добре на ваксините срещу Ковид-19 и достъпът до ваксини все още остава основен проблем за голяма част от света.

Molnupiravir принадлежи към класа антивирусни средства, наречени полимеразни инхибитори. За разлика от други лекарства, таргетиращи шиповия протеин, изпъкващ от повърхността на вируса, молнупиравир атакува частта от вируса, която му помага да се възпроизвежда. Той също така е показал ефективност в лабораторни проучвания срещу други вируси като грип и ебола, но не е разрешен или одобрен за нито едно от тези заболявания.

Ранните резултати от изпитване във фаза 2 показват, че сред десетки доброволци сположителни тестове в началото, никой от тези, които са получавали молнупиравир, не е имал открит вирус до ден пети, докато една четвърт от тези, които са получавали плацебо, са имали.

Цифрите са обещаващи, но извадката е твърде малка, за да се направят твърди заключения, поради което сега се тества в много по-голяма група. Ако се докаже, че е ефективно, антивирусното средство срещу Ковид-19 ще бъде най-ефективни в тесния прозорец, след като човек направи положителен тест, но преди заболяването да стане тежко, предаде БГНЕС.

На този етап голяма част от вредата за здравето на пациентите идва от тяхната собствена имунна система, която създава свръхимунен отговор и уврежда техните органи, а не от вирусна репликация.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК