Полша ще охранява денонощно имунизационните пунктове, два от тях са били подпалени

Почти 50% от населението на страната е напълно ваксинирано

02.08.2021 | 18:23 Редактор: Жаклина Иванова
Полша ще охранява денонощно имунизационните пунктове, два от тях са били подпалени

Полша засилва сигурността в пунктовете за ваксинация след два инцидента с палеж през нощта в един град и опит на активисти срещу ваксината да проникнат в друг, съобщава АФП.

"Тези инциденти, за съжаление, се повтарят", каза премиерът Матеуш Моравецки пред журналисти.

"Всички ще бъдат строго наказани в съответствие с действащите разпоредби, а също така ще извършваме дейности, насочени към повишаване на сигурността на всички тези центрове", добави Моравецки.

Началникът на полицията Ярослав Шимчик посочи, че извършителите на деянието са подпалили мобилен ваксинационен център и офис, използван от местната епидемиологична агенция в град Замощ в източна Полша. При пожарите няма пострадали хора.

Той нарече инцидентите "изключително шокиращи" и уточни, че ще има "денонощна" охрана в пунктовете за ваксинация.

"За съжаление наблюдаваме ескалация на изключително брутално и дори насилствено поведение в средите срещу ваксините", подчерта Шимчик.

Правителството насърчава поляците да се ваксинират, но процентът на ваксинациите рязко се забави и остава относително нисък в южните и източните райони на страната. Много ваксинационни точки се затварят поради ниското търсене и липса на интерес, предаде БГНЕС.

Почти 50% от населението е напълно ваксинирано, но социологическите проучвания показват, че до една четвърт от поляците са или против имунизацията, или се колебаят да я получат.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК