Коронавирусът отстъпва рязко във Великобритания и Нидерландия - каква е тайната?

След нова вълна, Нидерландия затвори барове и дискотеки - заразените намаляха

30.07.2021 | 07:55 Редактор: Елеонора Танева
Коронавирусът отстъпва рязко във Великобритания и Нидерландия - каква е тайната?

Две държави отбелязват рязък спад на новозаразените с коронавирус - Великобритания и в Нидерландия. 

"Можем постепенно да свикваме с мисълта, че епидемията вече е зад гърба ни", заяви професор Пол Хънтър от университета в Източна Англия.

Според експерти, възможните причини за спад в новите случаи са няколко: през лятото хората прекарват повече време на открито, Европейското първенство по футбол приключи. Но най-важната причина за добрата тенденция се търси сред високия брой на ваксинираните. 

88% от възрастното население в страната вече са имунизирани поне веднъж, 70 на сто - два пъти. Професор Хънтър подчертава също, че много хора вече са изкарали болестта и имат антитела. 

"Новите заразени намаляват, но броят на хоспитализираните стремитeлно расте", предупреждава Доналд Ричардсън, заместник-директор на болницата в Йорк. Той подчерта, че броят на смъртните случаи е достигнал връхна точка както в рамките на денонощие, така и за последната седмица, информира DW. 

От Нидерландия също съобщават, че броят на новозаразените е спаднал рязко. 

Последната седмица са регистрирани 46% по-малко нови случаи в сравнение с предходната. В същото време - точно както във Великобритания - нараства броят на хоспитализираните пациенти с Ковид-19. 

След като правителството на Нидерландия в края на миналия месец вдигна почти всички ограничения, броят на новите зарази рязко скочи. Властите бързо ревизираха решението си и отново затвориха баровете и дискотеките и забраниха фестивалите и публичните партита. Тези ограничения ще важат засега до 13 август.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК