Трайни негативни ефекти: 3,5 млн. души във Великобритания страдат от "дълъг Ковид-19"

Половината от анкетираните хора твърдят, че им е трудно да изпълняват работните си задължения

21.07.2021 | 22:35 Редактор: Жаклина Иванова
Трайни негативни ефекти: 3,5 млн. души във Великобритания страдат от

Великобритания заяви, че около 6,2% от пълнолетното население на страната, или 3,5 млн. души, страдат от последици след прекаран коронавирус.

Управлението на Националната статистическа служба съобщи, че 6 от всеки 10 от анкетираните, които са заявили, че са засегнати от "дълъг Ковид-19", казват, че болестта е навредила на общото им благосъстояние, а половината от тези анкетирани твърдят, че им е трудно да изпълняват работните си задължения.

Цифрата е внушителна, като се има предвид, че по данни на Worldometer във Великобритания от началото на пандемията са регистирирани малко над 5,5 млн. случая на Ковид-19.

Тези данни показват дългосрочното икономическо и социално въздействие на вируса, който за пръв път удари Великобритания в началото на 2020 г. Министър-председателят Борис Джонсън махна повечето ограничения против разпространението на инфекцията тази седмица, въпреки факта, че броят на новите случаи нараства с най-бързите темпове, откакто правителството е наредило третия национален локдаун този януари.

"Открихме, че повечето от хората, които са докладвали, че имат "дълъг Ковид-19", са съобщили и за трайни негативни ефекти", каза главният научен сътрудник в ONS Тим Уизард.

"Необходима е повече работа, за да разграничим последиците от "дългия Ковид-19" и множество странични фактори като възраст, пол или увреждане", добави още той.

Няма общоприета дефиниция за "дългия Ковид-19". По-рано тази седмица правителството, заедно с Националния институт за медицински изследвания, започна проучване за разработката на нови инструменти за диагностика и лечение.

"Дългият Ковид-19" може да има тежки и изтощителни дългосрочни последствия за хиляди хора в цяла Великобритания, което може да направи всекидневния живот изключително труден за пострадалите", заяви министърът на здравеопазването Саджид Джавид.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК