Експеримент във Великобритания: Без ограничения, но над 50 000 новозаразени на ден

88% от британците са получили първата доза от ваксина срещу коронавирус, а 68% вече са напълно имунизирани

20.07.2021 | 18:10 Редактор: Жаклина Иванова
Експеримент във Великобритания: Без ограничения, но над 50 000 новозаразени на ден

Масово разхлабване на мерките на фона на растяща заболеваемост от Ковид-19: Великобритания провежда експеримент без аналог в света. Как ще завърши той?

В понеделник Великобритания отбеляза “Деня на свободата”, след като повечето ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса отпаднаха. На повечето места носенето на маски е доброволно, както и спазването на дистанция, а клубовете, кината и театрите могат вече да запълват капацитета си на 100%. И то без да изискват доказателство от гостите, че са ваксинирани. Такива ще са необходими от есента.  

"Кога да го направим, ако не сега?", попита премиерът Борис Джонсън във виртуална пресконференция. През есента и зимата ситуацията ще е още по-сложна.

Над 50 000 новозаразени на ден

Но не всички успяха да отпразнуват "свободата". В последните дни Великобритания отбелязва ръст на новозаразените с коронавирус. Делта вариантът се разпространява с бързи темпове на Острова и ежедневно биват регистрирани над 50 000 случая на новозаразени - числа, близки до пика на втората вълна през зимата. За последните седем дни броят заразените на 100 000 души е 399.

88% от британците са получили първата доза от ваксина срещу коронавирус, а 68% вече са напълно имунизирани. Експертите обаче не са уверени, че това е достатъчно, за да бъде предотвратена една нова вълна от инфекции, пише DW.

Мутациите създават риск от ново претоварване на болниците

Експертите прогнозират, че броят на нови случаи ще нарасне до над 100 000 в следващите дни. Ако броят на новоприетите пациенти в лечебните заведения достигне до 2000 или 3000 на ден, трябва отново да се въведат строги мерки, предупреждава епидемиологът Нийл Фъргюсън от "Импириъл колидж".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК