ЕК планира революция в защитата на климата - промените ще бъдат колосални

Повишаване на цените на бензина и нафтата - част от новото законодателство

14.07.2021 | 16:18 Редактор: Жаклина Иванова
ЕК планира революция в защитата на климата - промените ще бъдат колосални

Повишаване на цените на бензина и нафтата - това е само част от новото законодателство, което Европейската комисия предлага. Но как ще бъде компенсирани най-бедните европейци, които ще платят най-голямата цена?

Европейската комисия планира революция в защитата на климата. Комисията е подготвила пакет от законодателна инициативи, озаглавен "Готови за 55". Името насочва към целта до 2030 година да бъдат постигнати 55% по-малко вредни емисии в сравнение с 1990 г. Следващата стъпка е "Готови за 100". Европейският съюз иска Европа да стане първият климатично неутрален континент до 2050 г.

Корабите, както и вътрешните полети, трябва да станат част от търговията с въглеродни емисии - поощренията и наказанията за бизнеса, целящи ограничаване на замърсяването. Все още не е ясно дали Комисията иска да включи също градския транспорт и сградите. Някои държави членки като Полша определят подобен ход като "самоубийство".

"Разпределянето на тежестта", т.е. националните климатични цели за всяка страна членка, трябва да бъде предоговорено. Тази система отговаря за около 60% от емисиите в Европейския съюз. Около 40% се регулират от Схемата за търговия с емисии. Спорно е как правителствата в отделните държави могат да бъдат накарани да спазват резпределението. Всяка държава в ЕС може сама да реши как да добива енергия.

Екоданък по външните европейски граници и стимули за електромобилността

Фирмите, които произвеждат алуминий, цимент и торове, както и тези, които произвеждат електроенергия, трябва да бъдат защитени от конкуренцията от трети страни, където изискванията за опазване на климата не са толкова стриктни. Освен това трябва да се попречи на фирмите в Европа да изнасят продукцията си в по-слабо регулирани трети държави. САЩ, Китай и бързоразвиващите се страни са против подобен нов данък, понеже той може да противоречи на правилата на Световната търговска организация, пише DW.

Пътуванията със самолет ще поскъпнат

Разработването на устойчиви или "зелени" заместители на керосина постепенно трябва да стане задължително за европейските полети. До 2050 г. техният дял трябва да надхвърли 60%. И тъй като тези заместители поне засега са пет пъти по-скъпи от керосина, цените за пътуванията по въздуха ще нараснат рязко.

Нови разпоредби в строителството и земеделието

ЕК възнамерява да заложи и обвързваща цел за ограничаване на използването на енергия с 32,5% до 2030 г. чрез изолация на сградите, енергийно неутрално ново строителство и по-ефективни инсталации за отопление и климатизация. Намеренията са на първо място да бъдат санирани обществените сгради, болниците, училищата и социалните жилища.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК