Европейците считат изменението на климата за най-сериозния проблем пред света

Това показва ново проучване на Евробарометър

05.07.2021 | 14:30 Редактор: Тодор Петров
Европейците считат изменението на климата за най-сериозния проблем пред света

Ново проучване на Евробарометър показва, че европейските граждани считат, че изменението на климата е най-сериозният проблем, пред който е изправен светът. 

Повече от девет от всеки десет души, участвали в проучването, считат изменението на климата за сериозен проблем, като почти осем от всеки десет души считат, че то представлява много сериозен проблем. 

Когато са били приканени да посочат най-сериозния проблем, пред който е изправен светът, над една четвърт от запитаните (29%) са избрали някой от следните отговори: изменението на климата (18%), влошаването на състоянието на природата (7%) или здравословните проблеми, дължащи се на замърсяване (4%).

Що се отнася до политическия отговор, 90% от европейците са съгласни, че емисиите на парникови газове следва да бъдат сведени до минимум, като същевременно се компенсират оставащите емисии, за да стане ЕС неутрален по отношение на климата до 2050 г., съобщиха от Европейската комисия.

Близо девет от всеки десет европейци считат, че е важно ЕС да определи амбициозни цели за увеличаване на използването на енергия от възобновяеми източници, като същият процент счита, че е важно ЕС да предостави подкрепа за подобряване на енергийната ефективност.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК