Примерът Исландия: По-малко работа, но по-щастливо и по-продуктивно население

Броят на трудово заетите там е около 197 000

07.07.2021 | 22:53 Редактор: Искра Ангелова
Примерът Исландия: По-малко работа, но по-щастливо и по-продуктивно население

Исландия не е въвела четиридневната работна седмица навсякъде. Но работното време на много служители в страната е било значително намалено при запазване на нивото на заплащане. Исландия се реши на тази крачка, защото няколко изследвания показаха, че при по-ограничено работно време служителите са по-ефективни и същевременно по-здрави и доволни.

Всичко започва през 2015 и 2017 година. Тогава общината в Рейкявик и исландското правителство одобриха два мащабни експеримента, в които се включили над 2500 общински и държавни служители. Тяхната работна седмица е била намалена от 40 на 35 или 36 часа, а заплащането им останало непроменено. В експеримента участвали както служители в администрацията, така и работещи в детски градини и в болници. Тези 2500 участници отговарят на около 1% от населението на Исландия, което е около 360 000.

По-продуктивни и по-щастливи

Основните резултати от експеримента, който е приключил през 2019 година, сочат, че продуктивността на участващите в него или се е запазила същата, или дори е нараснала - въпреки намаленото работно време. "Благосъстоянието на работещите нарасна много силно по различни показатели - било то по отношение на стреса, здравето, баланса между професионалния и личния живот", се казва в доклада на Организацията за устойчива демокрация в Исландия (Alda) и британския мозъчен тръст Autonomy.

Опасенията, че ограниченото работно време ще доведе до нуждата от повече извънредни часове също не се оправдават. "Експериментите опровергават тези страхове", се казва в доклада. Служителите действително са работили по-малко, но са организирали работата по-добре, например чрез по-кратки и по-ефективни срещи. Мениджърите също са се възползвали и са работели по-малко.

И предишни изследвания са потвърждавали ефективността на подобни мерки. Затова и работодателите в частния сектор не се противопоставят на въвеждането им: през последните две години работното време в тарифните трудови договори беше сериозно намалено, информира "Дойче Веле".

Според актуалните данни, 170 000 работещи вече се възползват от нововъведенията. А всъщност броят на трудово заетите в Исландия е около 197 000. Тоест над 85% от работещите исландци вече работят по-малко или имат възможност да преминат на по-кратък работен ден.  Повечето от тях работят 36 часа на седмица, а за някои работни места са възможни дори 32 часа.

В много случаи промените могат да бъдат приложени без да възникнат допълнителни разходи за фирмите. Разбира се, това не винаги е възможно, особено в сектора на здравеопазването, където трябва да се наеме допълнителен персонал. Според проучването обаче допълнителните разходи за исландското правителство са управляеми и възлизат на малко под 0,5% от общия бюджет.

И в Германия говорят за четиридневна работна седмица

Под въпрос е дали заключенията от Исландия са валидни и за други страни, тъй като според Евростат исландците са работили значително повече от другите скандинавци или от германците. Средното седмично работно време за служители на пълен работен ден в Исландия е било 44 часа през 2019 - последната година, за която са налични общоевропейски данни. В Дания и Норвегия е било почти 39 часа, във Финландия и Швеция - 40, в Германия - 41 часа.

Статистиката за действително отработените часове годишно обрисува различна картина. Според данните на Организация за икономическо сътрудничество и развитие, най-малко работят хората работят в Германия - 1332 часа годишно. Исландия е на десето място с 1435 часа.

По-краткото работно време е тема и в Германия. Съвсем наскоро синдикатът IG Metall призова за въвеждането на четиридневната работна седмица. Тяхната мотивация обаче е по-скоро запазването на работните места при структурни промени, например в автомобилната индустрия, а не толкова благосъстоянието на служителите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Д.ИВАНОВА
преди 2 години
Стреса присъства в живота ни прекалено изобилно и нездравословно вече 18 месеца.Никакви мерки не се взеха по отношение на психичното здраве на населението и това неминуемо ще доведе до неприятни последици.Апелирам да не стресирате хората с реклами за препарати,които още не са минали изпитателният период и въпреки всичко пресирате населението,като разполагате медицински пунктове в паркове,градинки,молове и площади-Няма ли болници и поликлиники за тези манипулации...Много несериозно и непрофесион Сигнализирай за неуместен коментар