За по-висока производителност - 5-дневна работна седмица на място или хоум офис?

Изолацията от колегите за по-дълги периоди намалява ефективността на персонала

02.07.2021 | 23:00 Редактор: Жаклина Иванова
За по-висока производителност - 5-дневна работна седмица на място или хоум офис?

Работата от вкъщи може да повиши производителността на много служители, стига те да са и в офиса няколко дни в седмицата, каза служител на Bank of England в публикация в блог, която се позовава на академични проучвания по въпроса, съобщава Bloomberg.

Резултатите показват, че изолацията от колегите за по-дълги периоди намалява ефективността на персонала и се отразява зле на взаимоотношенията. От друга страна, проучването показва, че при по-сложните работни позиции служителите се възползват от спокойствието, което предлага  дистанционната работа.

Големият дебат е за това дали компаниите трябва да позволят на служителите си да работят от вкъщи, докато правителствата разхлабват ограничителните мерки. За почти половината от компаниите в Лондон връщането към 5-дневната работна седмица в офиса не е опция, сочи проучване на Лондонската търговско-промишлена камара.

"Работата от вкъщи може да доведе повишаване на производителността, само ако служителите могат да бъдат по-продуктивни у дома отколкото в офиса", пишат изследователи на Bank of England.

Проучването стигна до заключението, че 1-2 дни работа от вкъщи е идеалният вариант. Други изследвания са по-малко специфични, но казват, че по-голямата продължителност във вкъщи влияе негативно на производителността.

Прегледът на академичната литература по въпроса беше направен от служители на Bank of England, включително Джон Луис, Андреа Шишко и Миса Танака. Те откриха, че въздействието на работата от вкъщи върху производителността зависи до голяма степен от околната среда у дома и от вида на задачите, които служителите трябва да изпълнят, пише bloombergtv.bg.

Други заключения са, че повечето изследователи се фокусират върху краткосрочните въздействия на работата от дома, с малко анализ на по-широкия ефект върху "иновациите, задържането на служителите, интеграцията на нови колеги и сплотеността на екипа".

Според изследователите решенията на отделните компании за намаляване на офис площите може да не доведат до подобряване на производителността в цялата икономика. Последното откритие гласи, че служителите не са толкова продуктивни, когато присъстват деца или когато хората живеят в по-малки пространства с повече от един възрастен, работещ на едно и също място.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК