Смазващият ефект на самотата - как животът на възрастните се топи с години

Самотните възрастни живеят по-кратко от своите връстници, сочи проучване

07.07.2021 | 20:14 Редактор: Жаклина Иванова
Смазващият ефект на самотата - как животът на възрастните се топи с години

Самотата може да има психически и физически ефект върху всеки, но въздействието ѝ върху възрастните хора е добре документирано. Предишни проучвания разкриха, че самотата може не само да доведе до проблеми с психичното здраве, но дори може да причини появата на заболявания като деменция. Сега ново проучване установява, че да се чувстваш самотен в напреднала възраст може буквално да отнеме години от живота ти.

Докладът на Медицинското училище Duke-NUS в Сингапур разкрива, че възрастни над 60 години, които казват, че понякога или винаги се чувстват самотни, умират до пет години по-рано от възрастните хора, които не се чувстват самотни, според "Стъди Файнфс".

"Открихме, че самотните възрастни хора живеят по-кратко от своите връстници, които не се възприемат като самотни", казва водещият автор на изследването, професор Раул Малхотра.

"Освен че беше годината, свързана с коронавирусната болест, 2019 г. беше и годината, в която броят на възрастните над 30 години за първи път в историята съставлява половината от общото население на света, отбелязвайки началото на един все по-застаряващ свят. В резултат на това самотата сред възрастните хора се превърна в проблем, засягащ социалното и общественото здраве“, добави изпълнителният директор на Центъра за изследване на стареенето на Duke-NUS доц. Анджелика Чан.

Авторите на изследването добавят, че резултатите идват точно навреме, поради наредбите за стоене у дома и мерките за социална дистанция, ограничаващи комуникацията между много възрастни хора по време на пандемията.

Проучването открива, че при самотниците в около 70-годишнината от живота им, той намалява с три до четири години. На около 80-годишна възраст самотата намалява продължителността на живота с две до три години, предаде БГНЕС.

"По-възрастните хора са изложени на потенциално по-голям риск от самота в резултат на мерките за борба с пандемията, разрастват се политиките по отношение на самотата по целия свят“, посочи Чан.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК