Кацаров: За младите ваксината е свобода да пътуваш, за възрастните е равносилна на живот

Здравният министър се срещна с еврокомисаря по здравеопазването

17.06.2021 | 13:50 Редактор: Тодор Петров

На посещение в България е еврокомисарят по здравеопазването. Стела Кириакиду ще се запознае с темпа на ваксинацията срещу Ковид-19 у нас. Тя вече се срещна със служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Европейската комисия ще ни окаже съдействие за организацията на информационната кампания, за да постигнем по-добри резултати в имунизацията на населението. Ще получим и методология за оценка на броя на хората в страната, които вече са се срещали с вируса, ваксинирани са или са изградили имунитет.

"Ако продължим със сегашния темп на ваксинация, след 2 месеца ще сме обхванали 80% от хората над 60 г. с поне една доза ваксина срещу Ковид-19 – това е реалистичната цел", заяви министърът на здравеопазването по време на срещата си с Кириакиду.

В рамките на разговора двамата обсъдиха епидемичната ситуация и имунизационния обхват на територията на Европейския съюз, както и проблемите, пред които са изправени държавите членки при изпълнението на ваксинационните си кампании.

"Най-важното нещо е да се ваксинираме. Над 50% от населението на ЕС е получило по една доза ваксина, в България са близо 15%. Дълъг път имаме да извървим и сме тук да помогнем. Моето послание към всички български граждани е да се ваксинират. Важно е да го направим за себе си, за хората около нас и за да можем да се върнем към свободите, които имахме преди пандемията", заяви Кириакиду.

"Регистрираната голяма смъртност идва от това, че хората над 60 г. не бяха приоритетна група в Националния ваксинационен план. Младите свързват ваксината със свободата да пътуваш, а за възрастните тя е равносилна на живот", коментира здравният министър. 

Той отбеляза, че за последния месец броят на ваксинираните от тази възрастова група се е удвоил и към момента около 40% от хората над 60 г. са с поставена поне една доза.

Като основни причини за ниското ваксинационно покритие в страната д-р Кацаров посочи нежеланието на голяма част от българските граждани да се ваксинират, както и успокоението у хората на фона на намаляващия брой заразени, съобщиха от МЗ.

Министър Кацаров посочи, че в момента Министерството на здравеопазването започва информационна кампания за ползата от ваксините, но тя е закъсняла.

"Това е нещо, което трябваше да бъде направено още в началото на годината, за да има ефект сега. По този начин щяхме да избегнем недоверието във ваксините, митовете и лъжите, които се разпространяват сред хората", категоричен бе той.

Д-р Кацаров увери, че са взети всички мерки, за да се ограничи разпространението на индийския вариант у нас.

Вижте повече по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Свобода е да имаш избор дали да се ваксинираш или не и да не те спират да ходиш, където искаш без да те дискриминират, и да те плашат, че ако не се ваксинираш това е равносилно на смърт. Сигнализирай за неуместен коментар