Деменцията увеличава риска от фатален край след Ковид-19

Научен екип използва данните на 13 338 британци, тествани за вируса между март и юли

13.01.2021 | 14:50 Редактор: Радостина Димитрова
Деменцията увеличава риска от фатален край след Ковид-19

Стана всеизвестно, че заболявания като диабет, сърдечносъдови, включително и хипертензия, наличието на респираторна патология повишават риска от тежко заболяване при коронавирусна инфекция и дори фатален край. Тези състояния са разпространени сред хората в третата възраст, което допълнително увеличава рисковете сред тях. В този контекст е важно да се знае до каква степен болестта на Алцхаймер или Паркинсон повишават рисковете при Ковид-19. 

Проучване за връзката между неврогенеративните заболявания и Ковид-19 предприемат д-р Мигел Мартинс и екипът му от Кеймбриджския университет. Целта на учените е да разберат дали при хората с деменция, Алцхаймер или Паркинсон има повишен риск от коронавирус и фатален развой на заболяването. 

Научният екип използва данните на 13 338 британци, тествани за вируса между март и юли миналата година от UK Biobank, която съдържа данни на над 500 хил. доброволци, живеещи на Острова. 1626 от тези 13 338 се оказват с положителен тест за SARS-CoV-2.

В съответствие с предишни наблюдения британският екип намира, че при наличие на деменция рискът от фатален изход при Ковид-19 е най-висок, последван от фактори като мъжки пол, напреднала възраст и социална нищета. 

Екипът прави разбивка на различните видове деменция и връзката им с Ковид-19. Честотата на коронавирусната инфекция при болест на Паркинсон е 1,7%, при болест на Алцхаймер – 1,6%, тоест рискът от коронавирусна инфекция при тези пациенти е повишен.

Наличието на диагноза за Алцхаймер се асоциира силно със заболеваемостта от Ковид-19, докато при диагноза за Паркинсон тази връзка не е така отчетлива. Тоест при наличие на диагноза за Алцхаймер се отчита възможно най-високият риск за инфекция и смъртност от Ковид-19, докато при пациентите с Паркинсон това е така само по отношение на инфекциозността, но не и по отношение на смъртността. 

Четете цялата статия в Puls.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК