Рисковата политика на Ердоган: Милиони турци са на ръба на оцеляването, месото е лукс

Все повече турци страдат от краха на лирата

06.07.2021 | 10:58 Редактор: Искра Ангелова
Рисковата политика на Ердоган: Милиони турци са на ръба на оцеляването, месото е лукс

Стоките от първа необходимост в Турция поскъпват и това се усеща от всички. Официално годишната инфлация при хранителните стоки през май беше от 17,5% - с около процент повече от общата инфлация в Турция, се казва в репортаж на "Нойе Цюрхер Цайтунг" от Истанбул. Авторът Фолкер Пабст пояснява, че в началото на миналата година един долар се е разменял срещу по-малко от 6 турски лири, а сега – срещу 8,70 лири.

"Бензинът и торовете поскъпват винаги, когато се вдигне курсът на долара. Затова и земеделците продават по-скъпо продукцията си", е цитиран един продавач на плодове и зеленчуци на пазара в централния истанбулски квартал Фатих.

Месото стана лукс

Продавач в месарница допълва, че месото се е превърнало в лукс за много хора и разказва, че миналата година е получавал доставки на месо по три пъти седмично от кланицата, а сега му е достатъчна само по една доставка, защото продава значително по-малко.

Когато преди две години имаше подобен скок на цените в Турция, президентът Реджеп Ердоган обвини търговците, че помпали инфлацията. Особено хората от по-бедните социални слоеве в турското общество усещат поскъпването много тежко и са принудени да си правят сметка за всяка лира. Междувременно те дават по около една трета от доходите си само за хранителни продукти.

В началото на тази година минималната работна заплата в Турция беше вдигната с 21,6% и в момента възлиза на 2 826 лири. В големите градове обаче тези пари не стигат за нищо. Синдикатът Türk-Is определя прага на бедността за едно 4-членно семейство на 8 197 лири. Ако се вземат като база международните критерии, излиза, че почти 18 милиона турци живеят в бедност, коментира "Нойе Цюрхер Цайтунг" и обяснява, че още преди пандемията страната е изпитвала големи икономически трудности.

Изданието цитира Мерием Мерич, която има малък цех за платове. "Останат ли ми малко пари, купувам по един грам злато. Предпочитам го пред това да купувам долари", казва тя. В момента един грам турско злато струва около 500 лири. Много хора обаче инвестират и в твърда валута. През юни общите спестявания на турските граждани в чужда валута са надвишавали тези в турски лири. А дори и високата лихва от 18%, с които се олихвяват влоговете, бива напълно "изяждана" от инфлацията, информира "Дойче Веле".

Рисков фактор - политиката на Ердоган

Сегашните проблеми на икономиката и непоследователната политика на президента Ердоган носят огромен риск за турските граждани, които се опасяват от ново обезценяване на парите си. В тази връзка мрежата от обществено-правни медии АРД припомня на сайта си, че турският президент открай време е бил противник на високите лихви като средство за борба с инфлацията. През последните две години той смени цели трима управители на Централната банка. Но всеки път това довеждаше до ново обезценяване на лирата и до нов скок на инфлацията, обяснява изданието.

В началото на юни инфлацията достигна нива до близо 15%, което беше най-високата ѝ стойност от края на 2019 година досега, посочва по същата тема изданието "Бизнес Инсайдър". За сравнение: в еврозоната инфлацията в началото на тази година беше 1 процент. Обезценяването на доходите и спестяванията се отразява най-вече на цените на хранителните стоки, като най-осезаемо са поскъпнали зеленчуците, плодовете, яйцата, олиото и прясното мляко.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 месеца
Как го търпят този не знам Сигнализирай за неуместен коментар