Срив на лирата и растяща инфлация в Турция

Краткосрочното обременяване на икономиката цели да осигури по-доброто ѝ развитие в средносрочен план

05.05.2021 | 11:12 Редактор: Здравко Черкезов
Срив на лирата и растяща инфлация в Турция

Инфлацията в Турция отново набира скорост. През април потребителските цени се увеличиха с 1,68% спрямо предходния месец, съобщи турската статистическа служба. А за една година цените са скочили със 17,14 на сто. Така размерът на инфлацията се отдалечава все повече от поставената цел за ниво от пет процента. Както показват данните на статистическата служба, поскъпването е било относително близо до тази цел за последно през април 2016 г. - с 6,57 на сто, пише в свой анализ DW.

Само преди няколко дни новоназначеният от президента Реджеп Ердоган шеф на Централната банка Шахап Кавджъоглу увеличи прогнозата за инфлацията до края на годината от 9,4 на 12,2 процента. И предрече, че инфлацията ще достигне пика си през април. 

От последната смяна на върха на Централната банка местната валута - лирата, се е обезценила с точно 13%, което е една от причините за растящата инфлация. Сривът на лирата доведе до значителен ръст в разходите за внос, а Турция е силно зависима от доставките на суровини от чужбина. 

Наложенaта наскоро блокада в Турция би могъл допълнително да влоши икономическото положение, най-малкото  в краткосрочен план. Ердоган обаче иска да намали радикално броя на новите инфекции преди началото на тазгодишния туристически сезон, за да подкрепи този толкова важен за турската икономика сектор.

"Краткосрочното тежко обременяване на икономиката цели да осигури по-доброто ѝ развитие в средносрочен план", коментира икономистът от Commerzbank Улрих Лойхтман, цитиран от investor.bg

"Така Турция продължава да фаворизира туристическия сектор", допълва той. Но успехът не е сигурен.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 6 месеца