Как поколението ни се превърна в най-богатото в историята

Светът се променя, маркерите на успеха не са същите и правим различни избори, за да процъфтяваме

28.06.2021 | 11:13 Редактор: Жаклина Иванова
Как поколението ни се превърна в най-богатото в историята

Милениалите прекараха ранната си зряла възраст в сянката на две големи рецесии, нарастващите цени на жилищата и огромните студентски дългове. Не е изненада, че те са по-малко склонни, дори когато наближават 40 години, да имат много от традиционните за зрялата възраст неща като брак и собствено жилище, пише Алисън Шрагер за Bloomberg.

След по-задълбочен преглед върху данните и по-приобщаващата дефиниция на богатството става ясно, че тази днешното поколение се справя доста добре в сравнение с предишните такива. В съвременната история всяко поколение обикновено е по-богато от предишното. Светът се променя, маркерите на успеха не са същите и ние правим различни избори, за да процъфтяваме. Това е една от причините, поради която е трудно да се сравнява едно поколение с предишното.

В днешни дни получаването на прилична заплата и стабилността често изискват образование или допълнително обучение извън гимназията. За повечето хора процъфтяването в кариерата означава живот в голям град, който предлага по-добри възможности за работа. Милениалите също трябва да инвестират и спестяват за себе си за пенсиониране. Спорно е дали всички тези промени са положителни. Но когато ги разглеждате като цяло, портфолиото на днешното поколение не изглежда толкова зле.

Вземете високите нива на дълга. Младите хора имат почти два пъти повече дългове, отколкото родителите им на тяхната възраст. Това обаче се дължи на студентските дългове, което пък показва, че те са инвестирали в бъдещите си приходи. С промяната на икономиката, по-високото образование е гарант и за по-добро заплащане. Според данни на Банката на Федералния резерв, около 69% от младите хора са имали някакво образование извън гимназията, в сравнение с 54% от предишното поколение.

Във финансите активът струва повече, когато е по-предсказуем, а заплатите са много по-малко променливи, отколкото преди. Преди заплатите бяха нестабилни, тъй като хората сменяха работата си и работеха повече часове. С течение на времето хората започнаха да сменят работата си все по-рядко, като в същото време работното време намаля. Това помага да се обясни защо заплатите са в стагнация, тъй като в миналото увеличението е било частично предизвикано от по-голямото движение и по-малко сигурните позиции.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
babaqga
преди 2 години
Такъв балон надуха САЩ и Русия, че Китай много дълго няма да се възстанови. Дълговете излизат от всякаква икономическа логика заради пандемията. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
Най-богатото, но и най-*** Сигнализирай за неуместен коментар