2,3 хил. милиардери са увеличили богатството си заради пандемията

Общата притежаваната от тях сума е $12,3 трилиона

07.04.2021 | 20:26 Редактор: Жаклина Иванова
2,3 хил. милиардери са увеличили богатството си заради пандемията

Мнозина страдат от кризата не само психологически, но и финансово. Служители бяха принудени да се отказват от заплата си, да продължат да работят на кратко работно време или да загубят работата си изцяло. Много заможни хора, от друга страна, се справиха повече от добре по време на кризата.

2365 милиардери в света са увеличили богатството си с четири трилиона долара между 18 март 2020 г. и 18 март 2021 г., което е ръст от 54%. Общо сега милиардерите притежават невъобразимата сума от 12,39 трилиона долара, става ясно от ново проучване на близкия до левите американски Институт за политически изследвания (IPS). 

Само най-богатите 20 милиардери са увеличили богатството си със 742 млрд. долара в рамките на една година. Сред милиардерите, чието богатство е нараснало най-много, са китайски и американски предприемачи.

Китайският предприемач Джун Шаншан отчита най-голямо увеличение на богатството. Състоянието му нарасна за една година от 2 млрд. на 68 млрд. долара, или 1300 процента. Причината за това: борсовият дебют на две компании.

След него се нареждат рускинята Татяна Бакалчук (плюс 1200 процента) на второ място е китайката Дзуо Сиу (плюс 714 процента). 

Цифрите са доста взривоопасни и донякъде противоречиви - защото политиците смятат натрупването на огромно богатство и нарастващото разделение между богати и бедни заради причинената от коронавируса криза за все по-голям проблем. Организации, от които не се очаква непременно да се намесват по темата, сега взимат отношение, като сред тях е и Международният валутен фонд (МВФ), коментира германският Handelsblatt.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Това е само началото.Унищожение на 2-3млд. от населението на планетата и увеличение на капиталите иммногократно, в пъти над тези. Мисията изпълнена.Световната сатанистка ложа на илюминатите. Сигнализирай за неуместен коментар