Рестарт на автопазара в Европа, но не за всички производители

Кои автомобилни гиганти пострадаха най-много от пандемията?

17.06.2021 | 13:09 Редактор: Елеонора Танева
Рестарт на автопазара в Европа, но не за всички производители

Трети пореден месец продажбите на автомобили в Европа се увеличават спрямо нивата от преди година. Това показва, че европейският автомобилен пазар се възстановява бавно, въпреки повишаването на доверието както сред потребителите, така и в различните сектори. 

Регистрациите на нови автомобили са скочили със 74% през май, съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители в четвъртък. 

Продажбите обаче все още са доста по-ниски от тези преди пандемията. Спрямо май 2019 г. продажбите в цяла Европа са намалели с 25%. Трябва да се има предвид, че сравнението е за период, в който шоурумите бяха затворени в целия регион.

Европейските продажби са нараснали спрямо предната година с 94% за VW group, 61% за Stellantis NV и 26% за Renault SA.

Производителите на автомобили са ограничени в световен мащаб от недостига на електроника, което е пречка пред почти всеки голям производител, пише bloombergtv.bg. 

Ford Motor Co. планира продължително затваряне на двете си германски фабрики, докато Volkswagen AG и Daimler AG вкарват работници в правителствените програми за подпомагане на заплатите, тъй като проблемите с доставките причиняват застой в поточните линии.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК