Срещата в Женева: Байдън не иска проблеми, а Путин няма какво да губи

Oтношенията между САЩ и Русия достигнаха най-ниската си точка от 30 години насам

15.06.2021 | 17:15 Редактор: Здравко Черкезов
Срещата в Женева: Байдън не иска проблеми, а Путин няма какво да губи

През февруари отношенията между САЩ и Русия достигнаха най-ниската си точка от 30 години насам. Байдън нарече Путин "убиец", възмущението в Москва беше огромно.

"Байдън иска да прекара повече време с Путин и преводачите в една стая, за да разбере по-добре мотивите на Путин и къде се крият истинските проблеми", казва експертът по външната политика на САЩ и журналист от "Time" Иън Бремър, цитиран от DW. "Това е много важно за Байдън. Ако той притежава свръхсила, то това е неговата емпатия."

Какво ще обсъждат сега двамата на срещата в Женева?

САЩ искат нормализиране на отношенията с Русия - "най-вече заради Китай", казва професорът за международна политика от Потсдамския университет Раймунд Кремер. "Основна цел на европейската обиколка на Байдън е създаването на алианси срещу Китай", посочва той. И това си личи ясно от срещите на Г-7, НАТО, срещата на върха на ЕС и сегашната среща с руския президент, казва Кремер. 

Списъкът с възможните теми за разговор по време на срещата между Байдън и Путин е дълъг: разоръжаването, конфликтът в Украйна, Сирия, иранската ядрена програма, Либия, Афганистан. Към това трябва да добавим и темата за нарушенията на човешките права, потискането на свободната преса и на опозицията в Русия, и не на последно място отвличането на пътническия самолет на Райънеър от Беларус, който е близък руски съюзник. Една тема обаче няма да присъства официално в дневния ред, въпреки че тя стана една от централните във външната политика на САЩ: Китай.

САЩ не искат проблеми с Русия

"Не вярвам, че Путин и Байдън ще говорят директно за Китай. Но смятам, че на глобалната сцена САЩ виждат Китай като главен антагонист, което от своя страна влияе на американската стратегия за Русия", казва Раймунд Кремер.

Конфронтацията между САЩ и Китай доби нови измерения малко преди началото на обиколката на Байдън: три дни преди срещата на Г-7 Вашингтон обяви, че ще сключи ново търговско споразумение с Тайван. За Китай това е равносилно на провокация. Ден по-късно американският Сенат гласува пакет от закони на стойност 244 милиарда долара за противодействие на китайското технологично превъзходство. А само един ден преди срещата шефът на Пентагона Лойд Остин обяви, че САЩ ще се фокусират и военно спрямо Китай.

"САЩ нямат интерес от ескалация на напрежението с Русия. Конфронтацията с Москва е само един страничен конфликт, който обаче им пречи да се позиционират стратегически срещу Пекин. За Путин пък е стратегически въпросът за разширяването на сътрудничеството с Китай, което вече се случва", казва директорът на Центъра за либерална модерна политика и експерт за Русия Ралф Фюкс.

"Прекалената близост с Китай е опасна за Русия"

Русия се опитва да спечели от икономическия възход на Китай. Строят се нови тръбопроводи към Китай, Москва снабдява Пекин със съвременни оръжейни системи, които китайците не могат да получат от Запада. "Русия помага на Китай да изгради сателитна система за отбрана, но трябва да внимава, ако не иска накрая китайците да копират военната технология, разработена от Русия и да станат независими", казва експертката за Русия от Германското дружество за външна политика Сара Пагунг.

Путин няма какво да загуби

Не всички наблюдатели обаче виждат конфронтацията с Китай като централен мотив за разговорите между Байдън и Путин. "САЩ могат да се фокусират върху Китай, но те знаят добре, че Русия също е в състояние да причини огромни неприятности и да дестабилизира западните демокрации в Европа и Америка", казва на свой ред друга експертка за Русия - Тори Тосиг от Harvard Kennedy School.

На срещата в Швейцария тази сряда Путин няма какво да загуби. Джо Байдън обаче трябва да избистри и формулира много ясно позициите си спрямо Русия, както и да посочи къде греши Русия, ако иска срещата да бъде успешна и за него.

Снимка: БГНЕС (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК