Вила "Ла Гранж", която среща Путин и Байдън - историческо място за знаменитости (СНИМКИ)

Имението е разположенО в огромен парк на брега на Женевското езеро

14.06.2021 | 17:12 Редактор: Десислава Атанасова

Още миналата седмица стана ясно, че великолепната вила "Ла Гранж", която е разположена в огромен парк на брега на Женевското езеро, ще бъде мястото на дългоочакваната среща на върха на президентите на Русия и САЩ. Но това далеч няма да е първият път, в който в нея пристигат знаменити личности и се провежда историческо събитие, припомня Франс прес.

През 1864 г. във вилата се състои заключителната церемония на конференцията, на която е приета Първата Женевска конвенция за подобряване участта на ранените и болните от въоръжените сили при бойни действия. През юни 1969 г., папа Павел Шести отслужва в парка на вилата литургия, на която присъстват 70 хиляди души и пред тях той отправя послание за мир и справедливост.

Този папски призив сякаш отеква и днес там, в навечерието на срещата между Байдън и Путин. А двата каменни лъва на входа на вилата сякаш ще са символични стражи на съмита. От седмица във вилата кипи оживление, почистват се мебелите и полилеите, затягат се мерките за сигурност. Метална ограда вече опасва парка, съобщава БТА.

Имението, в което се намира днешната вила "Ла Гранж", е създадено през 60-те години на 17 век от търговеца Жак Франкони, а впоследствие имотът е купен от банкера Марк Люлен през 1706 г. Именно фамилията Люлен, в периода от 1768 до 1773 г., построява в имението господарската вила в първоначалния й вид и създава парк във френски стил.

Разорен от Френската революция, Жан Люлен обаче продава имението на търговеца Франсоа Фавр. Фамилията Фавр преустройва къщата и парка и построява голямата библиотека на имението през 1821 г., в която е поместена престижната колекция на Гийом Фавр, наброяваща около 15 хиляди книги.

Внукът на Гийом Фавр дарява вилата и парка на градските власти на Женева през 1917 г. През 1918 г. паркът е отворен за посетители.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК