Путин: САЩ трябва да уважават интересите на Русия, за да се нормализират отношенията ни

Руският президент упрекна САЩ в прекалена самоувереност и направи сравнение със Съветския съюз

05.06.2021 | 11:05 Редактор: Жаклина Иванова
Путин: САЩ трябва да уважават интересите на Русия, за да се нормализират отношенията ни

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че не очаква пробиви от резултати на предстоящата на 16 юни среща в Женева с президента на САЩ Джо Байдън, но смята, че независимо от противоречията (подчертавайки, че тези противоречия не са резултат от руски действия), все пак двете страни имат съвпадащи интереси. Това са решаването на екологичните проблеми, стратегическата стабилност, съвместната работа по уреждане на редица регионални кризи, изброи той.

"Това е изключително важно, понеже е свързано със сигурността на нашите две страни", заяви Путин по време на видеоконферентна среща снощи с ръководителите на световни информационни агенции, организирана от ТАСС в рамките на Петербургския международен икономически форум.

"Да вземем например регионалните кризи, като тази в Близкия изток. До какво води нерешаването на тази криза? До ръст на тероризма, а това в най-висша степен е опасно за всички - за Америка, за Русия, за Европа, за другите региони в света", поясни руският президент.

Путин възприе твърд тон по отношение на САЩ, отбелязва Асошиейтед прес. В отговор на въпрос на президента и главен изълнителен директор на агенцията Гари Пруит той отново се върна към обвиненията срещу Вашингтон за лошите двустранни отношения.

"САЩ трябва да се научат да уважават интересите на Русия, за да се нормализират отношенията между двете страни", заяви Путин в отговор на въпрос какво е необходимо, за да се повиши доверието между Москва и Вашингтон. 

"Главното, което трябва да се направи е да се отнасяме един към друг с уважение и да отчитаме интересите на другата страна в най широкия смисъл на думата. Не ние докарахме руско-американските отношения до сегашното им състояние. Не направихме първи нито една крачка в това, което нанасяше вреда на руско-американските отношения - не ние въведохме санкции, а САЩ са тези, които го правеха при всеки случай, дори без основания, просто защото нашата страна съществува", отбеляза още руският президент.

Той упрекна САЩ в прекалена самоувереност и направи сравнение със Съветския съюз, допълва АП. Според него САЩ се сблъскват с типичните проблеми на империите - уверени в своето могъщество, те си създават проблеми, с които вече няма да се справят, както се е случило със СССР, предаде БТА.

"Ще ви кажа, като бивш гражданин на бившия Съветски съюз, какъв е проблемът на империите - струва им се, че са толкова могъщи, че могат да си позволят дребни погрешности и грешки. Тези ще купим, тези ще сплашим, с тези ще се спазарим, на тези ще дадем мъниста, тези ще сплашим с военни кораби. И това ще реши проблемите. Но количеството на проблемите нараства. Настъпва момент, когато с тях е невъзможно да се справят. И САЩ с твърда крачка вървят право по пътя на Съветския съюз", заяви Путин, цитиран от ТАСС.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
ПУТИ
преди 2 години
РУСИЯ Е 383 000 КВАДРАТНИ КИЛОМЕТРА ТЕРИТОРИЯ,А Е ЗАГРАБИЛА НАД МИЛИОН КВАДРАТНИ КИЛОМЕТРА ЧУЖДА ТЕРИТОРИЯ И ПОЖИЗНЕНИЯТ Сигнализирай за неуместен коментар