Русия към САЩ: Очаквайте неудобни сигнали преди срещата Путин - Байдън

Москва проявява по-голяма гъвкавост от Вашингтон за срещата на върха

31.05.2021 | 23:26 Редактор: Искра Ангелова
Русия към САЩ: Очаквайте неудобни сигнали преди срещата Путин - Байдън

Русия предупреди днес САЩ да очакват "неудобни сигнали" преди срещата им на върха следващия месец, предаде Ройтерс.

"Американците трябва да приемат, че някои сигнали на Москва ще бъдат неудобни за тях, включително в идните дни", каза руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че настоява пред руския си колега Владимир Путин страната му да спазва човешките права, когато двамата се срещнат в Женева на 16 юни. Отношенията между двете сили са влошени до равнища, невиждани от Студената война, отбелязва Ройтерс.

Русия ще бъде подготвена да отговори на поставените от Байдън въпроси за човешките права, увери Рябков. Той отбеляза, че Москва проявява по-голяма гъвкавост от Вашингтон що се отнася до подготовката на дневния ред на срещата на върха.

Отношенията на Русия със Запада се обтегнаха значително заради вкарването в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални, струпването на руски войски по границата с Украйна и твърденията за руска кибернамеса в чужди избори, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

В последно време САЩ и НАТО увеличиха военната си активност западно от Русия, отчете днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Той отбеляза, че това изисква отговор от страна на Москва.

"Действията на нашите западни колеги рушат международната система за сигурност и ни принуждават да предприемем адекватни контрамерки", каза руският министър на отбраната. Той обяви, че "до края на годината в Западния военен окръг (на Руската федерация) ще бъдат сформирани около 20 съединения и военни части".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК