СЗО: Ваксинацията срещу Ковид-19 в Европа далеч не е достатъчна

100 милиона граждани на ЕС вече са напълно ваксинирани

10.06.2021 | 15:26 Редактор: Тодор Петров
СЗО: Ваксинацията срещу Ковид-19 в Европа далеч не е достатъчна

Обхватът на ваксинацията срещу коронавирус в Европа далеч не е достатъчен, за да защити региона от възраждане на заразата. За това предупреди регионалният директор на Световната здравна организация за Европа Ханс Клуге.

Той заяви, че "все още е значителна дистанцията, което трябва да се измине, преди да се достигне поне 80-процентно покритие на възрастното население". По-рано Урсула фон дер Лайен разкри, че 100 милиона граждани на Европейския съюз вече са напълно ваксинирани.

Ханс Клуге от СЗО също така каза, че 30% от хората в европейския регион са получили поне едно ваксинсиране, а 17% са напълно имунизирани. "За шест месеца в региона са приложени над 400 милиона дози ваксини срещу Covid-19. Това лято ваксинацията трябва да се случи с много по-бързи темпове", подчерта той.

Тъй като 36 от 53 държави в региона обявиха мерки за облекчаване на ограниченията, Клуге настоя, че "в никакъв случай не сме вън от опасност" и че хората трябва "да се придържат твърдо към защитни мерки за потискане разпространението на вируса", предаде агенция Reuters, цитирана от БНР.

Представителят на СЗО също така призова европейците да пътуват отговорно през летния ваканционен сезон и отново предупреди, че континентът "в никакъв случай не е вън от опасност" в битката срещу Ковид-19 въпреки постоянния спад на процента на инфекция през последните седмици.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Духайте
преди 2 години
Не ви чета статиите за ковида,заглавията са ми достатъчни да ви кажа да ходите на майната си.А и да си заврете ваХините по задните дворове.И всиките пропагандатори дано ви подейства по-бързо ваксината! Сигнализирай за неуместен коментар