ЕП призовава за премахване на патентите на ваксините срещу Ковид-19

Целта е да се преодолеят световните производствени ограничения и недостигът на доставки

10.06.2021 | 11:59 Редактор: Жаклина Иванова
ЕП призовава за премахване на патентите на ваксините срещу Ковид-19

За да се ускори разпространението на ваксините в световен мащаб, ЕП настоява за временно премахване на защитата на правата върху интелектуалната собственост за ваксините срещу Ковид-19, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

В резолюцията, приета в четвъртък с 355 гласа "за", 263 гласа "против" и 71 гласа "въздържал се", Парламентът предлага да започнат преговори за временно освобождаване от прилагането на Споразумението ТРИПС на СТО относно патентите, с цел да се подобри глобалният достъп до достъпни лекарствени продукти, свързани с Ковид-19 и да се преодолеят световните производствени ограничения и недостигът на доставки.

Доброволното лицензиране, трансферът на ноу-хау и технологии към държави с производства на ваксини са най-важният начин за увеличаване на мащаба и ускоряване на световното производство в дългосрочен план, заявиха членовете на ЕП.

За да се справи с пречките пред производството, Парламентът призовава ЕС "бързо да премахне пречките пред износа и да замени нейния собствен механизъм за износ с изисквания за прозрачност на износа".

САЩ и Обединеното кралство от своя страна трябва "незабавно да премахнат забраната за износ на ваксини и суровини", казват евродепутатите. Необходими са 11 милиарда дози за да се имунизира 70% от населението на света, а е произведена само малка част от това количество.

Парламентът изисква бъдещите предварителни споразумения за закупуване да бъдат оповестени в пълен размер, особено за ваксините от следващо поколение, и тези договори да включват изисквания за прозрачност за доставчиците.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК