Какво ще правят САЩ с милионите дози ваксини с изтичащ срок на годност?

Става въпрос за препарата на Johnson & Johnson

09.06.2021 | 07:43 Редактор: Тодор Петров
Какво ще правят САЩ с милионите дози ваксини с изтичащ срок на годност?

Американски експерти се опитват спешно да решат какво да правят с милионите дози от ваксината на Johnson & Johnson (J&J) на компанията Janssen, чиито срок на годност изтича в края на този месец, пише "Уолстрийт Джърнъл".

Според източници на изданието болниците, държавните здравни служби и федералното правителство трябва спешно да вземат решение как да използват партидите от лекарството. 

"Перспективата толкова много дози да бъдат съсипани в САЩ, когато има остър недостиг на ваксини в развиващите се страни, принуждава администрацията на Байдън да направи спешни доставки", се казва в статията. 

В същото време се съобщава, че за американските власти е трудно да прехвърлят ваксините в други страни за толкова кратко време.

Една от причините ваксината на J&J да не е била използвана своевременно е спирането на нейната употреба през април. Тогава американските регулатори организираха разследваха дали лекарството може да причини кръвни съсиреци, припомня БГНЕС.

Щатите с прекомерни запаси от ваксината на J&J с изтичащ срок на годност са Арканзас, Западна Вирджиния, Мичиган, Охайо, Оклахома и Пенсилвания.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години