Нидерландия спира ваксината на Janssen за по-младите

Министърът е получил спешна препоръка по този въпрос от Здравния съвет на страната

02.06.2021 | 22:42 Редактор: Десислава Атанасова
Нидерландия спира ваксината на Janssen за по-младите

По-младите жители на Нидерландия, които все още не са ваксинирани, няма да получат еднократната ваксина на Janssen. Вместо това ще им бъде предложена една от одобрените иРНК ваксини на Pfizer / BioNTech или Moderna, заяви здравният министър Уго де Йонге.

Министърът е получил спешна препоръка по този въпрос от Здравния съвет на Нидерландия, пише БНР.

Според съвета това ще доведе до едноседмичен спад на националната програма за ваксинация. Подчертава се, че ваксината Janssen също е безопасна и ефективна и тези, на които вече е била поставена, не трябва да се притесняват.

ИРНК ваксините "са по-ефективни и имат по-малко недостатъци" от векторните ваксини, каквито са AstraZeneca и Janssen, заявиха експертите.

И двете векторни ваксини се свързват с появата на сериозен страничен ефект, включващ кръвни съсиреци в комбинация с нисък брой тромбоцити.

Изследователският център Lareb не е регистрирал нито един случай на специфичен страничен ефект, възникнал след прилагане на ваксината Janssen в Нидерландия, въпреки че в международен план има такива данни.

Последната група хора, на които е предложена ваксината Janssen, са родените през 1976 г.

Планирано е 167 хиляди души, родени през 1967, 1968 и 1976 г., да получат ваксината и сега не е ясно дали ще им бъде предложена алтернатива.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

 

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Д.ИВАНОВА
преди 2 години
Медикамент или препарат,чиято употреба касае здравето и живота на хората и който е все още в изпитателен период без категорични данни за последствията след прием в дългосрочен план и е на пазара,а производителят е освободен от всякаква отговорност не може да бъде налаган за задължителна употреба ! Сигнализирай за неуместен коментар