TikTok и WeChat отново в САЩ - Джо Байдън отменя забраната на Тръмп

Новата заповед изисква да се разработят насоки "за защита“ от злоупотреба

09.06.2021 | 23:00 Редактор: Десислава Атанасова
TikTok и WeChat отново в САЩ - Джо Байдън отменя забраната на Тръмп

Белият дом съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън, отмени изпълнителните заповеди на своя предшественик Доналд Тръмп, който се опитва да забрани китайските мобилни приложения TikTok и WeChat, поради опасения за националната сигурност. Републиканецът дори се опита да принуди продажбата на TikTok на американски инвеститори, съобщава "Дойче Веле“.

В изявление Белият дом заяви, че вместо да забрани популярните приложения, администрацията на Байдън ще проведе "строг анализ, основан на факти, за да се справи с рисковете" на интернет приложения, контролирани от чуждестранни субекти, особено тези, които събират лична информация от потребители и чиято технология има връзки с Китай.

Заповедта на Байдън има за цел да идентифицира всяко "свързано софтуерно приложение, което може да представлява неприемлив риск за сигурността на САЩ и американския народ“, включително "приложения, притежавани, контролирани или експлоатирани от лица, които поддържат военни или военни дейности разузнаване на чуждестранни противници ".

Новата изпълнителна заповед изисква от Министерството на търговията и други федерални агенции да разработят насоки "за защита“ от злоупотреба с "чувствителни лични данни, включително лична информация и генетична информация“. „Някои държави, включително Китай, се стремят да използват цифрови технологии и данни на американците, които представляват рискове за сигурността, като същевременно помагат на авторитарни интереси и контрол “, отбеляза Белият дом.

Заповедите на Тръмп от август 2020 г. останаха блокирани със съдебно решение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК