Севернокорейски сирачета "доброволно" предлагат да работят в мини и ферми

Сами избрали да извършват ръчен труд в полза на държавата

29.05.2021 | 20:38 Редактор: Здравко Черкезов
Севернокорейски сирачета

Севернокорейските държавни медии твърдят, че сирачета доброволно предлагат да работят в държавни мини и ферми.

Корейската централна агенция за новини (KCNA) заяви, че стотици деца "с мъдрост и смелост в разцвета на младостта си" са избрали да извършват ръчен труд за държавата. Възрастта им е неясна, но снимките предполагат, че са в тийнейджърска възраст, пишат от BBC.

Правозащитните организации отдавна обвиняват Северна Корея, че използва принудителен детски труд, нещо, което държавата отрича.

През февруари BBC съобщава, че поколения южнокорейски военнопленници се използват за робски труд в севернокорейските въглищни мини за генериране на пари за режима и неговата оръжейна програма.

Смята се, че около 26 милиона души живеят в Северна Корея, която се управлява от правителство със строг контрол върху всички части от живота на хората.

През април лидерът Ким Чен Ун предупреди страната си да се подготви за трудните времена, които предстоят. Северна Корея затвори границите си през 2020 г. поради пандемията от коронавирус, спирайки търговията с Китай - нейната икономическа жизнена линия.

Няколко доклада в държавните медии през последната седмица казват, че така наречените доброволци полагат ръчен труд в цялата страна.

В събота доклад на KCNA казва, че 700 сираци са се включили доброволно да работят във фабрики, ферми и гори, информира dnes.bg.

И в четвъртък KCNA съобщи, че "десетки деца сираци се втурнаха към въгледобивния комплекс в района Чонае, за да изпълнят клетвата си да се отплатят дори само за една милионна част от любовта, която партито показва към тях".

Докладът на държавния департамент на САЩ за практиките по правата на човека за 2020 г. обвини Северна Корея, че практикува "най-лошите форми на експлоатация детски труд".

Според доклада служителите понякога изпращат ученици на работа, "за да подпомогнат изпълнението на специални проекти, като снегопочистване на основни пътища или постигане на производствени цели".

Също така се казва, че деца на възраст между 16 или 17 години "са били включени в младежки строителни бригади по военен стил за 10-годишни периоди" и са страдали от "физически и психологически наранявания, недохранване, изтощение и дефицити в растежа в резултат на необходимия принудителен труд ".

Северна Корея многократно отрича тези твърдения. По-рано този месец страната обвини американския президент Джо Байдън в "враждебна политика" спрямо Северна Корея, тъй като той се готви да публикува новата американска стратегия за справяне с Пхенян и неговата ядрена програма.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК