Акция срещу ферма за канабис във Великобритания разкри голяма биткойн мина

Много хора са посещавали обекта в различно време на деня

29.05.2021 | 11:41 Редактор: Искра Ангелова
Акция срещу ферма за канабис във Великобритания разкри голяма биткойн мина

Полицията във Великобритания се натъкна на нелегална мина за добив на биткойни по време на акция срещу ферма за канабис, съобщава бизнес телевизия CNBC.

Мината, разположена в промишлено звено в покрайнините на английския град Бирмингам, е крадяла електроенергия на стойност хиляди британски лири от електрическата мрежа, съобщи полицията на Уест Мидландс.

На 18 май полицията е претърси обект на базата на разузнавателна информация, което ги е накарало да преценят, че той се използва като ферма за канабис.

Много хора са посещавали обекта в различно време на деня, посочиха от полицията, добавяйки, че са се виждали многобройни кабелни и вентилационни канали. Полицейски дрон също така е засякъл много топлина, идваща от сградата.

Това са "класически признаци" на ферма за канабис, казаха от полицията. При нахлуване в сградата обаче органите на реда са открили банка от около 100 компютъра и липсата на какъвто и да било канабис.

"Със сигурност не е това, което очаквахме", заяви Дженифър Грифин, полицейски сержант в Сандуел, Западен Мидландс, Англия. "Обектът имаше всички отличителни белези на постройка за отглеждане на канабис и смятам, че това е едва втората подобна крипто мина, която сме срещали в Уест Мидландс".

Биткойн миньорите използват специално сглобени компютри за решаване на сложни математически уравнения, които ефективно позволяват осъществяването на биткойн транзакции. "Миньорите" са възнаградени за усилията си във водещата цифрова валута, съобщава БГНЕС.

Целият процес по добиването на биткойни обаче е изключително енергоемък поради количеството енергия, използвана от компютрите. Биткойнът има т.нар. "въглероден отпечатък", сравним с този на държава като Нова Зеландия, като произвежда 36,95 мегатона въглероден диоксид годишно, според Digiconomist.

"Разбирам, че добивът на криптовалута сам по себе си не е незаконен, но очевидно използва голямо количество енергия от електрическата мрежа", каза Грифин.

При акцията е иззето компютърното оборудване, но не са извършени арести.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК