Иран забрани "копаенето" на криптовалути заради спиране на тока в държавата

Правителството посочва, че 85% от добива на биткойни в страната се извършва незаконно

27.05.2021 | 08:53 Редактор: Жаклина Иванова
Иран забрани

Правителството на Иран обяви забрана за добиване (т.нар. "копаене") на биткойн и на други криптовалути, отбеляза президентът на страната Хасан Рохани, тъй като иранските власти обвиняват енергоемкия процес за прекъсвания на тока в редица градове на близкоизточната държава, съобщи бизнес телевизията CNBC.

"Забраната влиза в сила незабавно и ще бъде в сила до 22 септември", каза Рохани пред държавната телевизия, което се отчита като пореден знак за отхвърлянето на популярната цифрова валута.

Иранската столица Техеран и няколко други големи града се сблъскват с множество ежедневни прекъсвания на електрозахранването през последните няколко месеца и управляващите обвиняват за това недостига на природен газ, продължителната суша, която затруднява хидроелектрическите централи в страната, както и все по-често добиването на биткойни.

По-голямата част от потреблението на енергия в резултат на добива на биткойни идва от т.нар. "незаконни миньори" или онези, които работят без лицензи, посочват правителствените служители.

Това предизвика национални репресии срещу незаконни биткойн миньори, както и временно спиране на електроенергията на законни ферми за биткойни, тъй като в същото време търсенето на електроенергия се е увеличило поради нарасналото потребление заради разпорежданията за оставане вкъщи поради коронавирусната пандемия.

Тъй като температурите в страната се повишават, консумацията на енергия през последните седмици е толкова висока, че някои лечебни заведения изпитват сериозно трудности да поддържат своите хладилни помещения за ваксини срещу Ковид-19.

Правителството на Иран посочва, че 85% от добива на биткойни в страната се извършва незаконно. В страната с 82 милиона души има 50 лицензирани миньорски ферми, които използват общо 209 мегавата мощност, заяви в сряда иранската държавна електрическа компания "Танавир".

Иран е сред страните от топ 10 за "копаене" на биткойни, предаде БНР.

В периода от януари до април тази година около 4,5% от целия добив на биткойни в световен мащаб се е състоял в Иран, според блокчейн аналитичната компания Elliptic. Това поставя страната сред първите 10 в света, докато Китай е на първо място с близо 70%.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК