Страхотни новини за имунния отговор на преболедувалите коронавируса

Запазва се памет за инфекцията и след 12 месеца, сочи ново проучване

28.05.2021 | 09:27 Редактор: Тодор Петров
Страхотни новини за имунния отговор на преболедувалите коронавируса

Две проучвания показват, че хората преболедували Ковид-19, запазват за продължително време имунния отговор на вируса.

И в двете проучвания е бил изследван костният мозък на доброволци, които са били болни година по-рано. Учените са открили, че част от имунната система, наречена Б клетки, която всъщност осигурява нашата биологична памет, съхранява "памет" за  коронавирусната инфекция.

Проучването показва, че тези клетки продължават да съществуват и след 12 месеца.

А резултати от друго проучване, поместени в  сп. "Нейчър", сочат, че ваксините създават повече антитела от тези, които тялото изгражда след преболедуване. Това би означавало и по-дълготрайна защита, казва д-р Уилям Шафър, професор в университета Вандербилт, предаде БНР.

Въпреки обещаващите резултати от изследванията експертите все още не могат да  бъдат категорични за продължителността на защита. Д-р Антъни Фаучи, главен здравен експерт в САЩ, по време на изслушване в Сената побърза да заяви, че не очаква защитата от ваксината да бъде безкрайна и трябва след време да бъде отново направена.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Мислещ
преди 2 години
"А резултати от друго проучване, поместени в сп. "Нейчър", сочат, че ваксините създават повече антитела от тези, които тялото изгражда след преболедуване."Наистина ли смятате, че що-годе грамотен човещ ще се върже на този пореден популизъм? Не, ваксинирането не създава по-добра имунна защита от преболедуването. То, евентуално, би могло да да създаде подобна. Още обаче не е ясно дали това е изобщо така, т.к. ваксиниране не се прави от над година. Докато преболедували от преди година вече има. Сигнализирай за неуместен коментар