Проф. Кунчев: С този темп на ваксиниране - колективен имунитет през април 2022 г.

"Трябва да ваксинираме ударно, защото няма лекарства", настоя математикът от БАН

21.05.2021 | 21:40 Редактор: Тодор Петров

Кога ще имаме колективен имунитет, какво показват математическите сметки?

"Грубо казано са 70% за постигането на колективен имунитет. Те зависят от качеството на хората и това по какъв начин общуват. Ако общуват по-малко или носят маските - тогава е 60%. Ако не посещават заведенията, може да падне до под 50%", заяви проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика в БАН в предаването "Денят ON AIR". 

"Като няма лекарство, няма отърване, трябва да се слагат ваксините. Трябва да ваксинираме ударно. Чакаме лекарствата, ваксината е временно решение на проблема", подчерта той и показа графика с данни за ваксинираните на ден у нас. 

Според математическите сметки, с 20 хил. ваксинирани на ден ще достигнем колективен имунитет едва през април 2022 г. С 50 хил. на ден - през октомври 2021 г.

Проф. Кунчев посочи още, че и ваксинираните трябва да носят маски, тъй като и те могат да предават вируса безсимптомно.

"Само 7% от населението на Ухан е било заразено. 80% от тях са без никакви симптоми. Имунитетът, който имат - антителата, започва да загасва след деветия месец. Значи хората, които са боледували у нас през октомври, ноември, декември миналата година, септември месец свършва", даде пример математикът.

И отбеляза, че числото, което се дава за броя на заразените на ден, трябва да бъде умножено между 3 и 6 пъти. Струва му се реалистично около 1,8 млн. българи да са се срещали с коронавируса.

"По-голямата част не ги знаем и те са тези, които заразяват. Това е коварството на този вирус. Надеждата е все пак ваксините частично да хващат и индийската мутация", каза още проф. Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

"Има хора, които искат, но не могат да се ваксинират. Организацията е лоша. Трябва да се прави пропаганда. В Западна Европа се рекламират. Ако оставим нещата без ваксинация, заразените ще стигнат 4000 на ден през октомври", предупреди той и припомни, че няма категоричен отговор на въпроса колко трае имунитетът след ваксинация.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
експертиза
преди 3 месеца
С този ваксинационен щаб и тази хаотична кампания, и след 5 години няма да го постигнем! За ваксините не се обяснява научно, а се изричат само някакви глупости от рода на "Ползите са повече от вредите". "Експертите" на ГЕРБ поръчаха милиони дози от ваксини, които или въобще ги няма, или се оказват с вредни последствия за ваксинираните. Фазите за ваксинация бяха сбъркани от самото начало. Не може най-уязвимите групи да поставиш на 4-та фаза! (А фермата за норки - в първа!) Сигнализирай за неуместен коментар