Какво е странното в приземяването насила на самолета в Беларус?

Коментар на пилотът Янко Стоименов

26.05.2021 | 22:05 Редактор: Жаклина Иванова

Казусът Беларус: Как се приземява насила самолет от гражданската авиация? Как се установява дали сигналът е фалшив или не?

"Когато има бомбена заплаха, трябва да има добра координация между заинтересованите страни. Трябва да се оцени до колко тази бомбена заплаха е достоверна. Има три нива на бомбени заплахи - зелена, жълта и червена. В случая, самолетът е приземен с информация, че бомбената заплаха е червена. Друг е въпросът как е направена тази оценка, тъй като за нас е много неясно", заяви пилотът Янко Стоименов за "Денят ON AIR". 

Той добави, че е хубаво да се има предвид, при тези самолети, които са паднали от бомби, не е имало обявена заплаха. Стоименов коментира, че в 90% от случаите, когато една заплаха е обявена, трябва да има хора по националната програма за сигурност, които да бъдат добре обучени и да знаят как да оценят тази заплаха. 

"За висока оценка на риска се оценява тогава, когато има бомбена заплаха и се открие, че има сериозен мотив за това, а не просто, защото някой е написал някакво съобщение някъде, или някой е вдигнал телефона. В случая има много въпроси и самата ситуация е колкото трагична, толкова и комична", уточни пилотът.

Той отбеляза, че комичното в случая е, че самолетът е кацнал и някои от пътниците са разбрали от интернет, че е имало бомбена заплаха. 

"Интересна е ролята на военния самолет, който е бил вдигнат. Той се в вдигнал за какво? Те не са кацнали на военно летище, а на гражданско летище", коментира още Стоименов.

Пилотът каза, че е смешна цялата неадекватност на действията след кацане. 

"Ако има бомбена заплаха - вие веднага трябва да напуснете самолета след кацане, пътниците са стояли 30 минути на земята", уточни още той за Bulgaria ON AIR. 

Стоименов добави, че критичен елемент е времето, както и че има различни начини, по които да бъде задействана една бомба.

"Много по-добре щеше да е, тъй като самолетът е бил близо до дестинацията, да кацне възможно най-бързо. Информацията, която е дадена, е била едва ли не, че бомбата ще гръмне точно над Минск", подчерта още той.

"Този случай предизвика една сериозна реакция в целия свят. Всички гледат негативно и осъдително към този случай, защото всеки един професионалист, който разбира как трябва да бъде управляван един такъв случай, разбира, че тук едва ли става въпрос за реална заплаха", отбеляза пилотът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
2 rate up comment rate down comment 3
Фастер
преди 2 години
Баси кви прости и заблудени червени ,русофилски кхмери има !На какъв стандарт живеете бе *** мазни?Уазки ли карате или москвичи?Аре марш при рублите и донгите!!Да ви тема в ЕУ и БГ! Сигнализирай за неуместен коментар
4
6 rate up comment rate down comment 5
Коко
преди 2 години
Политически коментатор от еврогейската *** се прави на пилот. Да беше казал как е по международните стандарти. Но каквото и да каже, убиецът на деца Романчо да си получи заслуженото. Сигнализирай за неуместен коментар
3
11 rate up comment rate down comment 3
СССР
преди 2 години
Ами я по добре Жаклинчето да го покани за втори път в студиото за да коментира аналогичните случаи във ФАЩ , Украйна и т. нт. ! Той за тези случаи знае много добре но нищо не каза а пък жаклинчето ей така (професионално) не му зададе този въпрос . Сигнализирай за неуместен коментар
2
12 rate up comment rate down comment 6
СССР
преди 2 години
Тук става въпрос за залавяне на обвинен и издирван в тероризъм и разпалване на бунтове . Какви неадекватни действия бе гн. пилот ?! Хората си имат тактики на действие в зависимост от ситуазията . Ти ли ще им даваш озенка на извършената операция ?! 1 Сигнализирай за неуместен коментар
1
17 rate up comment rate down comment 5
Брей
преди 2 години
Значи, ако америкс, англия или някоя друга западна държава може, а Беларус не може. Продажно пилотче Сигнализирай за неуместен коментар