Блинкън: Прекратяването на огъня между Израел и Палестина не е достатъчно

Трябва да надграждаме примирието, заяви държавният секретар

25.05.2021 | 23:10 Редактор: Десислава Атанасова
Блинкън: Прекратяването на огъня между Израел и Палестина не е достатъчно

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън говори по време на конференция с палестинския президент Махмуд Абас, като заяви, че прекратяването на огъня между Израел и ивицата Газа "не е достатъчно" и Съединените щати са ангажирани да адресират основните условия, които продължават да подклаждат конфликта в региона.

"Знаем, че последният кръг на насилие е симптоматичен за по-голям набор от въпроси, които трябва да разгледаме, ако искаме да предотвратим неговото повторение, и за това говорихме днес. Приветстваме прекратяването на огъня, което продължава да се изпълнява, но това не е достатъчно. Трябва да надграждаме примирието и да се опитваме да движим нещата в наистина положителна посока", заяви държавният секретар.

Антъни Блинкън също така изрази подкрепата на САЩ за намиране на решение за две държави между Израел и Палестина. Освен това САЩ ще предоставят над 360 милиона долара спешна подкрепа за палестинския народ - 5,5 милиона от които са незабавна помощ за възстановяване на разрушенията в Газа след продължилия близо две седмици ракетен обстрел, пише БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК