Рестартиране на пътуванията - голямото предизвикателство пред летищата

Авиосекторът е под натиск да възстанови загубите заради пандемията

23.05.2021 | 15:27 Редактор: Тодор Петров
Рестартиране на пътуванията - голямото предизвикателство пред летищата

Авиационната индустрия призовава за рестартиране на пътуването още след първото заземяване на полети в началото на пандемията. Сцените на лондонското летище Хийтроу по-рано тази седмица – пътници, наредени на дълги опашки, поставят под съмнение способността на авиохъбовете да се справят с отслабените ограничения пред пътуванията, пише онлайн изданието Politico.eu.

Авиосекторът е под натиск да възстанови загубите заради пандемията и провежда сериозна пиар кампания, за да докаже, че летенето е безопасно дори в разгара на пандемия. Летищата въведоха множество нови мерки, за да гарантират, че пространството е възможно най-безрисково.

Берлинското летище Бранденбург, открито през октомври, има инсталирани защитни екрани, осигурява дезинфектанти и гарантира, че всички повърхности се почистват и дезинфекцират редовно, за да се намали рискът от инфекция.

Големият въпрос е как летищата ще се справят, когато трафикът се засили. Берлинското летище Бранденбург работи само с около 10 процента капацитет – т.е. около 10 хил. пътници дневно, поради което хората могат да бъдат разпределени на дистанция.

Повечето летища все още нямат отговор как да се справят в по-голяма степен с новите изисквания за социално дистанциране. Все пак някои ранни признаци пораждат опасения, че дългоочакваното рестартиране на пътуванията може бързо да надвие летищата и да разочарова пътниците - особено когато Европа навлезе в летния сезон.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК