Kошмарът в Индия от първо лице: Няма спасение от Ковид-19 дори за богатите

Препълнени болници, липса на кислород и масова смърт

23.05.2021 | 09:46 Редактор: Тодор Петров
Kошмарът в Индия от първо лице: Няма спасение от Ковид-19 дори за богатите

25% от 6500 пациенти в най-голямата Ковид-болница в Ню Делхи са починали, казва ръководителката на спешната помощ Риту Саксена. Много от хората стигнали до болницата твърде късно, състоянието им вече било критично. Семействата се бавели и се опитвали да се грижат за близките си вкъщи. 

Абхишек Дата е от заможно семейство, но само за два дни губи баща си и баба си заради липса на места в болниците в Ню Делхи. 

"Не ги загубихме заради тяхното заболяване, а защото нямаше никакво здравно обслужване. Системата е напълно неспособна да овладее кризата с коронавируса. Шок, отчаяние и безпомощност", казва Дата.

Неговото семейство е заможно, самият той в момента прави докторантура в Оксфорд. Майка му е ръководила индийската обществено-правна телевизия, баща му е работил в министерството на отбраната.

Доскоро никой в семейството не се тревожел какво ще стане, ако някой се разболее - те просто отивали в най-добрата частна клиника в Ню Делхи и получавали първокласно обслужване срещу съответното заплащане.

Досега заможните семейства бяха в неведение за капаните на здравната система в Индия. Докато през пролетта не започнаха да се заразяват по над 400 000 души дневно с коронавирус, много от които в големите градове. Здравната система колабира на всички равнища.

Изобщо не можех да намеря линейка, а в болниците никой не отговаряше на телефона, споделя Абхишек Дата. "Откарах баща си, който беше в безсъзнание, със собствената ми кола. Но всички болници наоколо ни връщаха още на входа и ни отпращаха. Дори не го погледнаха."

Часове по-късно Абхишек Дата намерил легло за баща си в една от държавните болници, но малко след това той починал. Ден по-късно цялата ужасна одисея се повторила с баба му, която също издъхнала. Диагнозата коронавирус им била поставена едва след смъртта им. Семейството се опитвало да се тества в продължение на дни, но било невъзможно - лабораториите били затворени поради претоварване.

Кислород в болниците няма. Междувременно броят на новите инфекции в Ню Делхи, Мумбай или Бангалор спада, но в другите части на страната пикът още не е достигнат, предаде DW.

И е почти невъзможно да се добие точна представа за това колко хора в Индия са се заразили и колко са починали от Ковид-19. Здравните експерти знаят само, че броят на случаите е далеч по-висок от тези в официалната статистика. По данни на правителството, над 24 милиона души в Индия вече са били заразени с коронавируса. И над 290 000 са починали вследствие на заболяването.

А много от тях е можело да оцелеят, смята Абхишек Дата.

Снимки: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
рекорди
преди 2 години
Още са далече от българските рекорди по смъртност! В България дори смъртта превърнаха в мръсен бизнес! Сигнализирай за неуместен коментар