Израелската армия удари офисите на "Асошиейтед прес" и "Ал Джазира”

Те са се намирали в 13-етажна сграда, разрушена при въздушен удар

15.05.2021 | 17:17 Редактор: Десислава Атанасова

Предупреждение за евакуация на 12-етажната "Ал Джала Тауър" и  последвали мощни ракети, които я сравниха със земята. Конфликтът между Израел и Палестина взе неочаквани размери на шестия ден от началото му. Собственикът на сградата е бил предупреден за въздушния удар от Израел и е евакуирал хората, така че няма пострадали и жертви.

 Кореспондентът на Ал Джазира от Газа Сафлат Ал Калут, който предава събитията от размирната зона вече 11 години, разказа, че сградата се е сринала за две секунди. 

Световните медии, предавали от 12-етажната сграда, съобщиха в писмени позиции, че няма да бъдат заглушени. Израел твърди, че в сградата, в която има и апартаменти на цивилни, е имало "военно разузнаване на „Хамас“. В същото време израелската полиция съобщи за загинал мъж, след като жилищният му блок бил улучен от ракета, изстреляна от Ивицата Газа.

Преди това още в ранните часове днес Израел и Газа си размениха нов огън. Израел проведе 40-минутна операция - най-мощната от подновяването на конфликта в понеделник. В резултат са били убити две семейства. Твърди се, че има и разрушена джамия. 

"Това е много голямо престъпление от страна на Израел. Правителството трябва да ни защити. Имаме деца, имаме жени, домове. Покъщнината ни пострада от стъкла или отломки", разказва Махмуд Насир, палестинец, чийто дом е разрушен. 

А след бомбите идва ред на разчистването. 

"Седяхме в домовете си и видяхме бомби да падат отвсякъде", споделя Билал Насир

Бойците от Хамас отговориха с ракети по градовете в Южен Израел. Но без жертви. 

Изрaeлcкитe вoeнни oбявихa, чe целта на атаките е унищoжaвaнe нa мрeжa oт тунeли, изпoлзвaнa oт "Хaмac" от ивицата към Израел. 

"Вoeннaтa oпeрaция щe прoдължи "кoлкoтo e нeoбхoдимo". Cрaжaвaмe ce нa двa фрoнтa- първият e в Гaзa. Щe нaкaрaмe "Хaмac" и другитe тeрoриcтични oргaнизaции дa плaтят мнoгo виcoкa цeнa. Втoрият фрoнт ca изрaeлcкитe грaдoвe. Нaпълнo пoдкрeпямe cилитe зa cигурнocт при възcтaнoвявaнeтo нa рeдa. Нямa дa тoлeрирaмe aнaрхия", заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Конфликтът започна в понеделник след седмици на нарастващо напрежение между израелци и палестинци в Източен Йерусалим, което доведе до сблъсъци на свещени места, почитани и от мюсюлмани, и от евреи. 133 души са убити в Газа от началото на боевете, както и осем израелци. Междувременно пред изданието "Таймс ъв Израел" дипломатически източник, пожелал анонимност, заявява, че  Израел и палестинската групировка "Хамас" може да постигнат примирие до дни. 

Повече вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК