Пред Bulgaria ON AIR: Българска лекарка в сърцето на ракетния обстрел в Израел

Тя е на първа линия в борбата с последствията от бомбардировките в болница на 10 км от Ивицата Газа

14.05.2021 | 19:12 Редактор: Здравко Черкезов

Българска лекарка живее в сърцето на ракетния обстрел в Израел. Тя е на първа линия в борбата с последствията от бомбардировките в болница на 10 км от Ивицата Газа.

Поредна ракета прелита над най-южния израелски град - Ашкелон, последвана от сигнал за тревога в ранния следобед на 14 май. Когато я чуват, българската лекарка Мария Славова и съпругът ѝ - Косьо Славов, влизат веднага в бомбоубежището в жилището им. От стаята с метални прозорци правим и интервюто с Мария, която завежда отделението по физиотерапия в болницата в града - последният преди Ивицата Газа, на едва 10 км. 

"Това са стаи със специален бетон, прозорците са с железни защитни щитове и вратите са специално бронирани", обясни д-р Славова пред репортера на Bulgaria ON AIR Виолета Русенова.

В подобно скривалище загива обаче 6-годишно дете. Това е и най-страшният момент за българската лекарка за петте дни постоянен огън. 

"Осколка е пробила защитената стая, убиват детето, майката е в много тежко състояние", разказа д-р Славова.

Докато разказва това, очите ѝ се пълнят със сълзи. Вече пети ден бомбите не спират да озаряват небето. А сирените за тревога вече са част от ежедневието и. 

Болницата в Ашкелон не лекува пострадалите в момента палестинци. Назад в годините пациенти на Мария Славова са били високопоставени палестинци. Но и българка.

Аз лично съм лекувала много офицери от Фатах. И една българка - трета бременност, лека ѝ пръст. Имала е сърдечно заболяване. Успяхме да го изродим. Казва се Даниел", сподели д-р Славова.

И въпреки бомбите, Мария Славова не се поддава на страха. До болницата, която е под постоянен обстрел, стига пеш - за 10 минути. 

"Не толкова страх, а постоянно раздразнение. Просто това е комар, който постоянно те хапе", посочи лекарката. 

Д-р Славова и съпругът ѝ - военен летец и отличник на българската авиация, имат син, който живее в Германия, и дъщеря, която е в Тел Авив. С децата на сина си се виждат винаги в чужбина, никога в Ашкелон. Поне докато не станат толкова големи, за да могат да бягат, когато чуят сирените. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК