Нетаняху: С голяма твърдост - в нападение и защита, ще си върнем спокойствието в Израел

Расте броят на жертвите на ударите между Израел и ивицата Газа

13.05.2021 | 22:22 Редактор: Десислава Атанасова

Расте броят на жертвите на ударите между Израел и ивицата Газа. Най-малко 87 палестинци, включително 18 деца са загинали. В Израел - жертвите са 7, сред тях също има дете. Заради ескалацията на напрежението най-големите американски авиокомпании отмениха полетите си до Израел....

В отговор на масирания ракетен обстрел от ивицата Газа - Израел започна да придвижва военни части към границата. Мобилизирани са 7 000 резервисти, които ще се включат към противовъздушната отбрана и артилерията. Беше отправено предупреждение, че може да последва сухопътна операция в Газа. 

"С голяма твърдост в нападение, както и в защита, ще постигнем целта си - да върнем спокойствието в Израел", заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. 

По-рано Нетаняху предупреди радикалните палестински организации "Ислямски джихад" и "Хамас", че ще платят висока цена за атаките срещу Израел. До момента от Газа са били изстреляни над 1500 ракети - 90 процента са прихванати и унищожени, но част от тях са поразили цели в жилищни райони.

Израел също нанесе разрушителни удари, при които бяха ликвидирани високопоставени командири на "Хамас". 

Неправителствени организации обаче алармират, че ракетите попадат в райони с цивилно население. 

Размяната на удари от двете страни в конфликта се пренесе и на улицата, което породи страх от възможна гражданска войн. В град Лод е обявено извънредно положение след сблъсъци между араби и евреи. Има пострадали и загинали. Синагоги са били запалени.

В Тел Авив пък се съобщава, че араби са били обект на побой. Премиерът Бенямин Нетаняху осъди действията на всички замесени и ги предупреди да не взимат правосъдието в свои ръце.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК