Израел готви наземна операция в Ивицата Газа

По-рано "Хамас" заяви, че е изстреляло ракети срещу Ашкелон, Нетивот и Сдерот

13.05.2021 | 13:28 Редактор: Здравко Черкезов
Израел готви наземна операция в Ивицата Газа

Армията на Израел се готви за наземна операция в Ивицата Газа, но засега няма заповед за провеждането ѝ, съобщи прессекретарят на израелската войска Йонатан Конрикус.

"Войските в дивизия "Газа" се намират на различен етап от подготовката, включително инструкции на ръководството на генералния щаб, но засега не е издадена заповед за осъществяването на такава операция. Но военна подготовка наистина се провежда", каза Конрикус, цитиран от РИА Новости.

По-рано военното крило на палестинското движение "Хамас" заяви, че е изстреляло ракети срещу три израелски града – Ашкелон, Нетивот и Сдерот. Това е бил отговорът на смъртта на редица техни командири и разрушаването на 16-етажна сграда в центъра на Ивицата Газа.

Ракетите бяха изстреляни от Ивицата Газа срещу Израел на фона на засилване на напрежението и актовете на насилие близо до границата и в Източен Ерусалим, след като израелски съд реши няколко палестински семейства да бъдат изселени от домовете им в йерусалимския квартал Шейх Джара. Изострянето започна на фона на сблъсъци между палестинци и израелци в Деня на Ерусалим – 7 май, припомня Лента.ру, цитирана от dnes.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК