Пред Bulgaria ON AIR - българка разказва за живота под ракетен обстрел

Много е страшно, когато вечер завият сирените, споделя Рина Бакалова

12.05.2021 | 19:09 Редактор: Десислава Атанасова

Живот под ракетен обстрел между Израел и Палестина. И то вече дни наред. При размяната на огън в израелско-палестинския конфликт няма пострадали българи. Но какво е ракети да падат цяла нощ близо до дома ти. Вижте разказа на българка, която живее в Тел Авив.

Часове наред българката Рина Бакалова, която е председател на Българския културен център в Йерусалим, чува ракетите, които падат около дома й в предградие на Тел Авив.

"Цяла нощ имаше много сериозен обстрел. Днес си останах вкъщи. Целият ден имаше обстрелване от Газа към южната част на Израел", разказва председателят на Българския културен център в Йерусалим Рина Бакалова.

Тя живее в Израел от 30 години. Видяла е войната в "Газа". Но сега е различно.

"Ние сме го преживявали, не е за пръв път. Но този път беше много дълго. "Железният купол" работи прекрасно и затова нямаше толкова попадения", допълни още Бакалова.

Именно противоракетната система на Израел, наречена "Железен купол", прихвана стотици ракети, изстреляни от 'Хамас". Но въпреки това жертви има.

"Много е страшно, когато вечер, в тъмното, завият сирените. Много тежко и неприятно е усещането", разказва още тя.

От Тел Авив до Ивицата "Газа" всичко е затворено. Децата не ходят на училище. Страната почти излезе от пандемията, но влезе в нова криза.

"Кога ще приключи всичко, не знам. След една година пандемия, след като децата живяха по домовете си с родители. Сега всички са ваксинирани. А сега започна война, която е много жестоко", допълни Бакалова.

На юг също е кошмарно. Това вижда снощи журналистът от Газа - Фади Ханона.  И публикува в Twitter разрушенията.

"Това, което се случва, е невероятно. Това, което преживяхме тази сутрин, беше повече война, отколкото това, което преживяхме през последните три войни", споделя журналистът от "Газа" Фади Ханона.

Той показва и снимки на срутените от израелските сили сгради преди и след атаката. В едната от тях е била редакцията му. Показва и снимки на хора, загубили близки в атаките. А надеждата и от двете страни на ивицата са попарени.

"Страшно безумие. Никой не очакваше, че ще започне една война. Имахме надежда, че ще влезе мюсюлманска партия. Има хора, които не желаят мир", каза председателят на Българския културен център в Йерусалим.

И докато небето е озарявано от ракети, мирът е само мечта. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК