Най-големите авиокомпании в САЩ отмениха полетите до Израел заради дъжда от бомби

Палестинската групировка "Хамас" изстреля нови ракети към Тел Авив и Ерусалим

13.05.2021 | 13:35 Редактор: Никола Симеонов

Ракетният обстрел между Израел и Ивицата Газа не стихва. Палестинската групировка "Хамас" изстреля нови ракети към Тел Авив и Ерусалим. Засега няма информация за жертви при последната атака. Нанесени са сериозни материални щети.

Заради ескалацията на напрежението най-големите американски авиокомпании отмениха полетите си до Израел.

Дъжд от бомби и небе, озарено от ракети – такава е картината за пореден ден над Израел и Ивицата Газа. Разрушени сгради, облаци гъст дим и страх, местните си търсят убежища, за да избягат от ракетния обстрел. А сирени накараха хиляди израелци да се скрият.

"Ние сме шокирани от случващото се. Това е някакъв ужас. Бомби валят от небето. Домовете ни са разрушени. Израелската армия не прави разлика между цивилен човек и военен. И така всички сме на прицел. А това означава, че животът на нашите семейства е изложен на опасност и на бомбена атака", споделя жител на Израел.

Израел отвръща с въздушни удари. Убити са висши командири.

"Молим се, когато започва обстрелът, бягаме, писъците на децата дори са по-силни от звука от ракетите. Ударите са много силни", казва жител на Газа.

"Това е престъпление. Това бяха цивилни хора – жена, децата ѝ и други двама – собственици на бръснарница и магазин. Това са хората, които стават жертва. Те не удрят някой военен или висше длъжностно лице, а цивилни, които спят по домовете си", сподели друг пострадал. 

При бомбардировките Осама губи 75-годишната си майка и 17-годишния си брат

"Майка ми закусваше и след това отиде да спи. Тя беше убита от ракета, която удари дома ни и го разруши. Той е напълно унищожен", разказа той.

На места избухнаха сблъсъци между мюсюлмански и еврейски общности.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че планира да изпрати военни сили, за да помогне на полицията. И определи случващото се като анархия.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК