ЕМА ускори процеса за одобрение на ново лекарство за Ковид-19

Твърде рано е да се правят заключения относно съотношението полза-риск от лекарството

07.05.2021 | 16:57 Редактор: Десислава Атанасова
ЕМА ускори процеса за одобрение на ново лекарство за Ковид-19

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че стартира ускорен процес на одобрение на експериментално лекарство за коронавирус, произведено от GlaxoSmithKline и Vir BioTechnology.

В изявление регулаторът на ЕС по лекарствата заяви, че е започнал обстоен преглед на Сотровимаб въз основа на ранни резултати от текущо проучване дали лекарството може да предотврати хоспитализация или смърт при хора, които все още нямат тежък Ковид-19.

Но EMA заяви, че все още не е получила пълните данни и предупреди, че е „твърде рано да се правят заключения относно съотношението полза-риск от лекарството“.

Въпреки че Агенцията даде зелена светлина на четири ваксини, има малко лицензирани лечения за коронавирус, особено такива, които могат да попречат на хора с лек Ковид-19 да преминат към тежко заболяване, съобщава БГНЕС.

Сотровимаб е моноклонално антитяло, произведено в лаборатория, което е предназначено да стимулира имунната система чрез намаляване на способността на протеина на коронавируса да навлезе в клетките на тялото.

Разрешение за спешна употреба на Сотровимаб е предоставено и от регулаторните органи в САЩ и Канада.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК