Pfizer: Лекарството ни срещу Ковид-19 може да е готово до края на годината

Здравните експерти отбелязват, че лекарство, приемано през устата, може да промени "правилата на играта"

27.04.2021 | 20:17 Редактор: Здравко Черкезов
Pfizer: Лекарството ни срещу Ковид-19 може да е готово до края на годината

Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла заяви във вторник, че изпитваното от компанията перорално антивирусно лекарство за лечение на Ковид-19 при първи признаци на заболяването може да бъде готово до края на годината, "ако всичко върви добре".

Говорейки пред бизнес телевизия CNBC, Бурла обясни, че компанията е постигнала напредък в клиничните си проучвания на лекарство с малки молекули и че очаква лекарствените регулатори да действат бързо, след като медикаментът бъде изцяло тестван. Той добави, че Pfizer ще информира обществеността за напредъка на лекарството "около лятото".

Ако клиничните изпитвания вървят добре и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) го одобри, лекарството може да бъде разпространено в САЩ до края на годината, посочи Бурла за предаването "Squawk Box" на CNBC.

Здравните експерти отбелязват, че лекарство, приемано през устата, може да промени "правилата на играта", тъй като хората, заразени с коронавируса, биха могли да го използват извън болниците. Изследователите се надяват, че лекарство срещу Ковид-19 ще предотврати прогресирането на болестта и ще предотврати постъпването за лечение в болница, информира БНР.

Преди месец фармацевтичната компания Pfizer Inc започна ранен етап на изпитване в САЩ на перорална антивирусна терапия срещу Ковид-19, която може да бъде предписана на пациенти при първите признаци на инфекцията. Кандидатът за антивирусна терапия на Pfizer, наречен PF-07321332, е протеазен инхибитор, който предотвратява репликацията на вируса в клетките.

Понастоящем ремдесивир на компанията Gilead Sciences е единственото антивирусно лекарство срещу Ковид-19, одобрено в Съединените щати.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК