Заев: Нямаме нужда от ЕС на цената на македонската идентичност и език

Решението с България трябва да бъде постигнато по европейски начин на мислене, твърди премиерът на РСМ

05.05.2021 | 17:12 Редактор: Жаклина Иванова
Заев: Нямаме нужда от ЕС на цената на македонската идентичност и език

"Не се нуждаем от Европейския съюз на цената на македонската идентичност и македонския език, защото ще бъдем прашинка, отнесена от вятъра, и кой след това ще влезе в ЕС? Така постигнахме големите споразумения - защитавайки националната си принадлежност - македонския език и македонската идентичност“, заяви премиерът Зоран Заев по отношение на спора с България и европейската перспектива на страната, цитиран от Zoom.mk.

По отношение на посланията от ЕС и САЩ, Заев смята, че те са "приятели и стратегически партньори", но той подчерта: "решението е наше и ние трябва да го вземем".

Въпреки че България отново отива на парламентарни избори, той се надява, че все още може да се намери решение с временното правителство, избрано от президента Румен Радев.

"Очакваме това да бъдат отговорни политици, с които да седнем и да намерим решение", подчерта Заев.

Той смята, че решението с България трябва да бъде постигнато по европейски начин на мислене и се радва, както каза той, че и България "признава и казва, че няма проблем с реалността за македонския език и македонския народ".

"Но те казват: "Нека да утвърдим корените". Ще открием и корените, ако сме умни по европейски начин. Защото всички почитаме нашето минало, но сме длъжни да създаваме нашето бъдеще", добави Заев, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че и двете страни, македонската и българската, са приели, че имат и споделят обща история, както "целите Балкани от векове, а и цяла Европа, имат обща история".

"Договорът с България за добросъседство и приятелство ясно предвижда Комисията по историческо-образователните въпроси да локализира точно онези исторически периоди, исторически личности, които ще отбелязваме заедно. Това ще бъде възможност за сближаване, за по-голямо сътрудничество, без да се унищожава достойнството на нито една от страните. Ето защо казвам - европейски начин за намиране на решение", отбеляза още премиерът.

Той добави, че двата народа искат да си сътрудничат, а не искат да имат причини за кавги и потвърждение за това е, че през изминалия период е подобрено сътрудничеството на институциите на всички нива.

"Започвайки от Македонското радио и телевизия с Българското радио и телевизия, нашата МИА с Българската информационна агенция, Съвета за АВМС, но и други аспекти - имаме повече от седем нови български инвестиции в Северна Македония през последните шест или седем месеца", уточни Заев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
2 rate up comment rate down comment 0
bobo
преди 1 месец
Акт на тотално отчаяние. Да наричаш съседите си ***, татари, фашисти и окупатори не е никаква европейска ценност. Да унищожаваш и подменяш историята на цял един народ от Македония не е европейска ценност. Интеграцията на Западните Балкани нито започва, нито свършва със Северна Македония. Тирана да продължава напред. Ще видим тогава как припкат от Скопие. Това е супер елементарен блъф. Сигнализирай за неуместен коментар