Заев: Ако останалите страни се отнасяха като България, ЕС нямаше да съществува

Македонският премиер призова ЕС да помогне, а Брюксел да докаже, че зачита европейските ценности

16.03.2021 | 18:00 Редактор: Здравко Черкезов
Заев: Ако останалите страни се отнасяха като България, ЕС нямаше да съществува

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю за люксембургския в. "Ворт", че неговата страна продължава "европеизацията" си въпреки блокадата на България за определяне на дата за преговори с ЕС, съобщава скопският портал Фактор.

"Неблагодарно е, че нашата съседка България наложи ново вето за нас през декември 2020 г. Главната цел е да се решат разногласията в интерпретацията на историята между Скопие и София. Трябва да кажа, че с такова отношение ЕС нямаше да съществува, европейците гледат към бъдещето, не към миналото", каза Заев в интервюто, цитиран от БТА.

Той призова ЕС да помогне, а Брюксел да докаже, че зачита европейските ценности и че историческите спорове не бива да стават пречка за бъдещето на Република Северна Македония.

Заев каза още, че неговата страна е разочарована от неизпълнените обещания от ЕС за доставка на ваксини срещу Ковид-19 с оправданието, че "в този момент е невъзможно за ЕС да сподели ваксините".

Заев заедно с финансовия министър Фатмир Бесими е на работно посещение в Люксембург и днес се срещна с неговия премиер Ксавие Бетел.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК 

2
1 rate up comment rate down comment 0
Марта
преди 1 месец
Не разбирам за какво България е определена от г-н Заев като неблагодарна.За какво действие или бездействие от страна на РСМ е нужно да сме им благодарни? Може би сме получили икономическа,политическа ,морална или друг вид помощ от РСМ,за която не сме разбрали? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Гражданин
преди 1 месец
Пълен ла-й- нар. Ако другите страни бяха като тях, светът нямаше да съществува. Сигнализирай за неуместен коментар